Business
Foto: Negative Space, Pixabay

Najveće američke banke zaradile milijarde

Podijeli

Najveće banke u SAD nastavile su da ostvaruju profit i u posljednjem kvartalu 2023, jer su kamatne stope i dalje visoke. Dobri rezultati su postignuti iako su zajmodavci morali da odvoje milijarde dolara da popune fond osiguranja depozita koji je bio jako iscrpljen krizom među srednjim bankama prošlog proljeća.

Dobit za četvrti kvartal 2023. koju su u petak objavili JPMorgan Chase, Bank of America i Wells Fargo premašila je očekivanja analitičara, a banke, koje zajedno pružaju usluge za otprilike trećinu svih Amerikanaca, objavile su da su njihovi klijenti nastavili s trošenjem.

Citigroup, koji je trenutno usred globalnog restrukturiranja, prijavio je neto gubitak od 1,8 milijardi dolara za kvartal, u poređenju sa profitom od 2,5 milijardi dolara prije godinu dana. Banka je upozorila da se jednokratni troškovi iz njenih napora da se povuče iz zemalja poput Rusije i Argentine pokazuju veoma skupi. U petak je grupa otkrila planove za otpuštanje otprilike 10 odsto svoje radne snage u sklopu restrukturiranja koje je njegova izvršna direktorica, Džejn Frejzer, uveliko predstavila prošle jeseni.

U posljednjem kvartalu 2023, JPMorgan je zaradio 9,3 milijarde dolara, ili 3,04 dolara po dionici, u poređenju sa 11 milijardi dolara godinu dana ranije. Posebna procjena Federalne korporacije za osiguranje depozita (FDIC) smanjila je zaradu po dionici za 74 centa, saopštila je banka. Analitičari su očekivali zaradu po dionici od oko 3,32 dolara, pa su investitori smatrali da je učinak banke pobjeda kada se uzme u obzir jednokratni račun FDIC-a od 2,9 milijardi dolara, 12 odsto više nego u istom periodu godinu ranije.

Dajmon upozorava na predstojeći period

Za razliku od svojih kolega iz Bank of America i Wells Fargo, koji su djelovali optimistično po pitanju ekonomije SAD-a, izvršni direktor JPMorgana, Džejmi Dajnom, upozorio je da politički lideri i investitori možda potcjenjuju ekonomski period koji je pred nama.

U izjavi objavljenoj uz izvještaj o zaradi banke, Dajmon je naveo ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku, remont američke infrastrukture i rastuće troškove zdravstvene zaštite kao i „značajne i donekle neviđene sile“ koje bi mogle uzrokovati inflaciju — a time i veće kamatne stope — da ostanu više nego što su investitori spremni u ovom trenutku.

Na pitanje zašto banka predviđa šest smanjenja kamatnih stopa u 2024, dok se činilo da izjava Dajmona sugeriše nešto drugačije, glavni finansijski direktor JPMorgana, Džeremi Barnum, rekao je da je banka koristila modele za predviđanje smanjenja stopa. “Pored toga, svi imaju različite poglede na stope, što bi i trebalo.”

Profit Bank of America se smanjio u ovom kvartalu jer je grupa platila posebnu procjenu od 2,1 milijarde dolara državnom fondu koji apsorbuje troškove bankrota. Takođe je zabilježila naplatu od 1,6 milijardi dolara koja se odnosi na ukidanje Bloomberg indeksa kratkoročnih bankarskih prinosa. To računovodstveno prilagođavanje će se ogledati u kasnijim kvartalima; banka planira da vrati 1,6 milijardi dolara u svoj prihod od kamata u narednih nekoliko godina.

Uključujući te troškove i prilagođavanja, banka je prijavila tromjesečni profit od 3,1 milijardu dolara uz prihod od 22 milijarde dolara, što je pad u odnosu na dobit od 7,1 milijardu prije godinu dana uz prihod od 24,6 milijardi dolara.

Brajan Mojnihen, izvršni direktor banke, opisao je tromjesečje kao „solidno“ i pohvalio „dobru potražnju za kreditima“ banke i rast depozita klijenata. One su stalno rasle nakon previranja koje su prošle godine izazvale propasti regionalnih banaka i rastuće kamatne stope koje su investitore natjerale u potragu za većim prinosima. Prosječni depoziti Bank of America u predmetnom tromjesečju iznosili su 1,9 biliona dolara, samo malo ispod prosjeka prije godinu dana.

Wells Fargo je zaradio 3,4 milijarde dolara na prihodu od 20,4 milijarde dolara, oba više nego godinu dana ranije. Banka je vladinom fondu platila procjenu od 1,9 milijardi dolara, a zabilježila je 969 miliona dolara za troškove otpremnina koje očekuje ove godine. Nije ponudila procjenu koliko radnih mjesta predviđa plan otpuštanja, a Majkl Santomasimo, glavni finansijski direktor banke, rekao je da će smanjenja biti široko rasprostranjena po cijeloj banci. Rezove je pripisao “efikasnom radu koji obavljamo u cijeloj firmi”.

Visoke kamatne stope pomogle su da podstaknu profit banaka, a rukovodioci se pripremaju za efekte ako Federalne rezerve, kako se očekivalo, snize stope, ocjenjuje The New York Times. Wells Fargo je rekao da bi njegov neto prihod od kamata mogao pasti najmanje 7 odsto ove godine. Čarli Šarf, izvršni direktor banke, rekao je da je kompanija “osjetljiva” na kamatne stope i cjelokupno zdravlje američke ekonomije, ali je zauzeo optimističan ton, rekavši da je kvalitet kredita i dalje snažan, što je znak otpornosti potrošača.

Neto gubitak Citigroup-a uključivao je račun FDIC-a od 1,7 milijardi dolara i dodatak rezervama za gubitke banke kako bi se pripremio za rizike u Rusiji i Argentini, kao i udarac od iznenadne devalvacije argentinskog pezosa. U naredne dvije godine banka planira da ukine oko 20.000 radnih mjesta od ukupno 200.000, ili 10 odsto.