Deutsche bank
Foto: Arne Dedert/dpa

Deutsche bank neće ići u nova preuzimanja

Podijeli

Izvršni direktor Deutsche Banka Kristijan Seving rekao je da aktivnost spajanja i preuzimanja nije prioritet za tu grupu, dok se ponovno pojavljuju spekulacije o budućnosti domaćeg konkurenta Commerzbank.

Dva njemačka zajmodavca su odustala od plana spajanja 2019, ali zabrinutost oko profitabilnosti banaka i izvještaja da njemačka vlada razmatra prodaju nekih udjela u svojim kompanijama, ponovno su podstakla šuškanja o mogućem povezivanju posljednjih sedmica.

Država i dalje ima 15% udjela u Commerzbank, ali Reuters je ranije ove sedmice objavio da je ministar finansija Kristijan Lindner spreman da raspolaže njime.

Spajanje dvije najvećih njemačkih banaka stvorilo bi kombinovani entitet s oko 2 triliona dolara imovine, iako bi niska procjena Deutsche Bank mogla zakomplikovati svaki takav potez. Banka trguje po cijeni od oko 12 eura po dionici, što je djelić njene knjigovodstvene vrijednosti, a značajan dio imovine trebalo bi da bude smanjen.

Govoreći za CNBC na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švajcarskoj u četvrtak, Seving je, barem za sada, izgleda “izlio hladnu vodu” na glasine.

“Ne bih rekao da mi je to na vrhu prioriteta, da budem iskren. Godinama sam uvijek govorio da spajanja i preuzimanja u bankarskoj industriji, posebno u Evropi, moraju doći kad-tad, ali najvažnije za to je da su ispunjeni određeni preduslovi — preduslovi s regulatornog gledišta, finalizacija bankovne unije”, naveo je Seving.

“Očito, s obzirom na naglo povećane kamatne stope, morate razmišljati o prazninama u fer vrijednosti s obzirom na hipotekarne knjige mnogih banaka, tako da ne mislim da je to prioritet za ovu godinu”, dodao je.

SEEbiz/Investitor