Zagreb, Hrvatska, Croatia, tramvaj, ljudi, people, square, Trg Bana Jelačića, Jelačića plac, centar Zagreba
Zagreb (Foto: Rajko Milić, investitor.me)

Slovenci skočili na prvo mjesto po kupovini nekretnina u Hrvatskoj

Podijeli

Promet nekretnina lani je pao u 12 hrvatskih županija, dok je u njih devet, mahom na sjeveru i istoku zemlje, zabilježen veći broj kupoprodaja nego u 2022, jedna je od informacija koju donosi obuhvatni novi portal Ministarstva finansija, a omogućuje poređenje poreskih sistema zemalja EU, kao i brojne podatke o porezima na nacionalnom nivou.

Kada je riječ o nekretninama, pregled obuhvata kupoprodaje za koje je Poreska uprava sprovela postupak utvrđivanja poreske osnovice, a iz njih proizlazi da ih je u Zagrebu lani bilo 18.307 ili 7,2 odsto manje nego godinu ranije. Još veći pad bio je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, broj kupoprodaje nekretnina pao je deset odsto, na 10.497, , piše Jutarnji list a prenosi SEEbiz.

Najveći interes za trgovanje nekretninama bio je u Varaždinskoj županiji, promet je povećan čak 52 odsto, na 5309 realizovanih ugovora, a slijedi Šibensko-kninska. U plusu su i Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Brodskoposavska i Vukovarsko-srijemska županija.

Podaci Poreske uprave pokazuju da su se najviše kupovale “različite nekretnine” – poslovne, proizvodne ili trgovačke zgrade/kompleksi te ugostiteljsko-turističke zgrade: na njih se odnosi četvrtina svih kupoprodaja. Slijede poljoprivredna zemljišta te stanovi i apartmani koji čine po oko 20 odsto ukupnih kupoprodaja, a četvrto mjesto zauzimaju građevinska zemljišta.

Pri kupovini nekretnina u Hrvatskoj proteklih su godina značajno mjesto zauzimali stranci, posebno u godini prije uvođenja eura, a podaci za prošlu godinu pokazuju blago posustajanje. No, to se ne odnosi na susjede Slovence koji su kupili 3.392 nekretnine, oko 100 više nego godinu ranije, zauzevši prvo mjesto po broju kupljenih nekretnina u Hrvatskoj.

Godinu ranije na tom su mjestu bili Nijemci, među kojima je sigurno veliki broj hrvatskih iseljenika. Oni su lani kupili oko 3.000 nekretnina, 20-ak odsto manje nego u 2022. godini. Od ostalih zemalja nekretnine u Hrvatskoj najviše kupuju stanovnici Austrije, Češke i Slovačke.