Starbucks
Ilustracija (Foto: Hiroko Nishimura, Unsplash)

Bivši direktor: Starbucksu je potrebna manijakalna posvećenost kako bi riješio probleme

Podijeli

Sedmicu nakon što je Starbucks objavio razočaravajuću kvartalnu zaradu i sumornu godišnju prognozu, njen bivši izvršni direktor rekao je da lanac kafeterija mora prihvatiti svoje greške i raditi više kako bi pružio bolje iskustvo svojim kupcima.

U postu na LinkedIn-u u nedjelju, Hoard Šulc, koji je tri puta bio izvršni direktor kompanije, rekao je da Starbucks treba „manijakalnu fokusiranost“ da poboljša svoje poslovanje.

„Popravak kompanije treba da počne kod kuće: poslovanje u SAD je glavni razlog za pad kompanije“, napisao je on. “Kafeterije zahtijevaju manijakalnu fokusiranost na korisničko iskustvo, kroz oči trgovca. Odgovor ne leži u podacima, već u samim objektima.”

Šulc je primijetio da svaka kompanija trpi razočaranja u pogledu zarade, ali „nije važan taj promašaj”. “To je ono što slijedi. Koja je dijagnoza problema? Kakav je uticaj na moral? I koja je strategija da se to popravi?”

U svojoj fiskalnoj dobiti u drugom tromjesečju prošlog utorka, Starbucks je izvijestio o smanjenju prodaje i opadanju prometa, posebno u SAD-u. Kompanija je takođe smanjila svoje prihode i izglede za dobit za ovu godinu, zbog čega je svoje dionice u srijedu smanjila po dvocifrenim procentima.

“Naš učinak u ovom tromjesečju je bio razočaravajući i nije ispunio naša očekivanja,” izjavio je izvršni direktor Laksman Narasimhan na pozivu kompanije o zaradama u utorak.

Šulc je rekao da, iako “nema brzih rješenja”, izvršni direktori Starbucksa, uključujući članove odbora, “moraju provoditi više vremena s onima koji nose zelenu pregaču” i da bi njihov glavni prioritet trebao biti ponovno izmišljanje mobilne platforme za naručivanje i plaćanje, “kako bi to učinilo uzbudljivim iskustvom, kakvo je i zamišljeno.”

„Strategija izlaska na tržište treba da bude preispitana i poboljšana inovacijama kafe unaprijed koje inspirišu partnere i stvaraju razliku na tržištu, jačajući premium poziciju kompanije“, rekao je on. „Kroz sve to, fokusirajte se na to da budete iskustveni, a ne transakcijski.”

Šulc je vodio Starbucks od 1987. do 2000. godine, ponovo od 2008. do 2017. i na kraju od 2022. do početka 2023. Tada je predao mjesto u odboru i nema nikakvu formalnu ulogu u kompaniji.

Dionice Starbucksa su potonule 17% u proteklih pet trgovačkih sesija i pale su 24% od početka godine do danas, u poređenju sa S&P 500-ovim SPX djelimično povećanjem u proteklih pet dana i 7,5% dobitkom ove godine.