stanovi, stanogradnja, građevina, gradilište, zgrada,
Foto: Boris Roessler/dpa

Evropske banke značajno izložene posrnulom sektoru nekretnina

Podijeli

Evropske banke odobrile su posrnulom sektoru komercijalnih nekretnina oko 1,4 biliona eura kredita čija bi naplata mogla postati problematična u uslovima snažnog pada cijena poslovnog prostora s obje strane Atlantika, ocjenjuje agencija Reuters.

U Njemačkoj, najvećoj evropskoj i od danas trećoj svjetskoj ekonomiji, cijene poslovnih nekretnina pale su u 2023. godini čak 10,2 odsto, objavilo je domaće bankarsko udruženje VDP.

Sličan pad u prosjeku bilježi i eurozona, prema podacima Europske centralne banke (ECB).

„Promjena trenda u kretanju cijena nekretnina još se ne nazire, uprkos učestalim špekulacijama u javnosti. Kako stvari sada stoje, situacija će biti teška i u 2024”, rekao je izvršni direktor VDP-a Jens Tolkmit.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu njemačkog bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i doživljavao je procvat u periodu niskih kamatnih stopa, podsjeća Reuters. No, ECB ih je podigla od jula 2022. do septembra 2023. za 4,5 postotnih bodova, kako bi obuzdala rastuću inflaciju.

Viši troškovi finansiranja i gradnje zadali su probleme nekretninskim i građevinskim kompanijama. Austrijska grupa Signa objavila je stečaj, a ECB prati moguće probleme u naplati kredita.

Podignute kamatne stope zadale su probleme i sektoru komercijalnih nekretnina u SAD-u, pored teškoća s refinansiranjem i slabije popunjenosti poslovnog prostora, što je podstaklo bojazan od globalne krize.

Njemački zajmodavci odobrili su sektoru komercijalnih nekretnina 285 milijardi eura kredita, što odgovara otprilike petini ukupnog kreditnog plasmana sektoru, od 1,4 biliona eura, prema izvještaju Europske agencije za banke (EBA), objavljenom u decembru 2023.

Među njemačkim bankama, najviše neotplaćenih zajmova u sektoru komercijalnih nekretnina bilježi Deutsche Bank a slijede dvije komercijalne banke u vlasništvu saveznih zemalja, takozvane Landesbanken.

Deutsche bank je nedavno javio o 17 milijardi eura zajmova posrnulom američkom tržištu komercijalnih nekretnina, što je više od tri odsto njegovog ukupnog bilansa. Iznos ujedno odgovara približno petini od 76 milijardi eura kreditnih plasmana banaka iz EU-a zajmoprimcima u SAD-u.