kartice, platne kartice, paying cards
Foto: Pixabay

7 koraka za efikasnije upravljanje i smanjenje duga

Podijeli

Ako tražite način da kvalitetnije upravljate svojim dugom, s ciljem eliminacije većine ili cijelog duga, već ste napravili korak u pravom smjeru.

Dok se pripremate da krenete naprijed, zapamtite da neki dugovi nijesu loši sami po sebi – hipoteka vam može pomoći da postignete cilj posjedovanja kuće i može vam pomoći da izgradite bogatstvo ako vaš dom donosi veću vrijednost, što se i dešava u aktuelnom okruženju skoka cijena nekretnina.

Previše, međutim, ili pogrešne vrste zaduženja, kao što je dug po kreditnim karticama s visokim kamatama, mogu ometati vašu sposobnost da slijedite druge finansijske ciljeve.

Da biste efikasnije upravljali svojim dugom, možda biste trebali razmotriti ovih sedam koraka:

1. Vodite računa o svojim računima
Prvo: Napravite listu svih svih nepodmirenih dugova. Uključite kamatnu stopu za svaku od njih kako biste mogli odrediti koji vam uzrokuju najveću finansijsku bol.

2. Provjerite svoj kreditni izvještaj
Zatražite besplatnu kopiju vašeg kreditnog izvještaja od banaka i institucijama kojima dugujete. Ovo će vam pomoći da budete sigurni da ste upoznati sa stanjem duga, otplatom i drugim detaljima. Osim toga, uvijek je dobra ideja provjeriti da tamo nema računa i troškova koje ne prepoznajete. Ako želite da saznate svoj kreditni status, zatražite od banke izvještaj/listing vaših obaveza i isplata.

3. Potražite prilike za konsolidaciju
Ako imate više kredita sa visokim kamatama, možete ih objediniti u jedan kredit sa nižom kamatnom stopom. Imate li pristup ličnom kreditu s niskom kamatom koji biste mogli uzeti da biste otplatili dugove na kreditnoj kartici s visokim kamatama? Prije objedinjavanja ili refinansiranja bilo kojeg zajma, trebalo bi da provjerite da li možete da se dogovorite sa povjeriocem kako i na koji način da izmirite ili makar smanjite dugovanja i troškove.

4. Budite iskreni u pogledu svoje potrošnje
Ako se vaš dug čini ogromnim, vrijedi pošteno pogledati koliko i na šta sve trošite svakog mjeseca. Postoje li troškovi koje možete smanjiti ili eliminisati? Dio smanjenja vašeg duga je ograničavanje dodatnog duga koji pravite.

5. Odredite koliko morate platiti
Nakon što ste konsolidovali, odredite koliko morate plaćati svakog mjeseca tako što ćete zabilježiti minimalne uplate i stavite ukupan iznos u svoj budžet. Ako je iznos veći nego što možete upravljati u svom budžetu, možda ćete morati kontaktirati zajmodavce kako biste saznali kako dogovoriti drugačije uslove.

6. Odredite koliko dodatno možete budžetirati
Kada dobijete osnovnu šemu koliko svakog mjeseca morate platiti, odredite koliko dodatnog novca iz svog budžeta možete posvetiti smanjenju duga. Nadajmo se da će vam ti troškovi koje ste smanjili dati malo više diskrecionog novca za postizanje ovog cilja.

7. Odredite svoju strategiju smanjenja duga
Na vama je kako ćete riješiti svoj dug. Dvije najpopularnije strategije su da se prvo otplate bilansi sa najvišim kamatnim stopama ili da se prvo otplate najniži iznosi. Prvi će vam dugoročno uštedjeti više novca, ali drugi vam može pomoći da zadržite zamah i vidite napredak. U svakom slučaju, preduzimate korake u pravom smjeru i držite se zacrtanog plana.