nafta, oil, petrol, platform
Foto: Zachary Theodore, Unsplash

Cijene nafte blago porasle

Podijeli

Cijene nafte blago su porasle, podstaknute porastom kineskih dionica i slabijim dolarom, dok su investitori razmatrali znakove smanjenja ponude i napetosti na Bliskom istoku, kao i još nesigurne izglede za potražnju.

Brent je porastao prema nivou od 83 dolara po barelu nakon što je u utorak pao za 1,5 odsto, dok se West Texas Intermediate trgovao iznad nivoa od 77 dolara. Rusija, proizvođač u okviru OPEC+, ispunila je svoj cilj smanjenja izvoza u januaru, što je u skladu s ranijim obećanjem grupi, prema vladinim podacima. Kineski podaci pokazuju da se broj putovanja povećao tokom praznika povodom Lunarnog novogodišnjeg festivala, ali su turisti trošili štedljivo, javio je Bloomberg Adria.

Sirova nafta je ove godine ostala unutar raspona trgovanja od 10 dolara po barelu dok su faktori gurali i vukli potražnju u oba smjera, što je dovelo do smanjenja volatilnosti. Napadi na brodove u Crvenom moru i rat Izraela i Hamasa povećali su napetosti na Bliskom istoku i dodali geopolitičku premiju na cijene.

Kineske dionice su porasle nakon što su političari preduzeli korake kako bi ojačali povjerenje investitora, iako su dionice drugde u Aziji pale. Slabiji dolar – koji je već treći dan zaredom u padu – čini sirovine privlačnijima za strane kupce.