Uber eats, delivery
Foto: Kai Pilger, Unsplash

Wolt, Uber i Glovo na udaru Evropske unije

Podijeli

EU je korak bliže zaštiti tzv. platformskih radnika, radnika koji rade za online biznise poput dostave hrane i dijeljenja usluga vožnje.

Zemlje članice Unije, naime, odobrile su privremeni dogovor o značajnom zakonodavstvu koje, po prvi put u dvadeset i sedam godina, reguliše uslove rada i zapošljavanja za radnike koji rade za digitalne platforme kao što su Wolt, Uber i Glovo.

Zakonodavstvo za radnike koji rade na online platformama uvodi pretpostavku postojanja radnog odnosa, a donosi i veću transparentnost u radu platformi.

Nakon što do kraja nije bilo jasno hoće li članovi podržati predlog direktive o “platformašima”, ona je ipak dobila dovoljnu podršku. Sporazum su podržale i Estonija i Grčka, koje su 16. februara bile suzdržane pri glasanju o sporazumu s parlamentom. U raspravi su njihovi predstavnici najavili podršku “u duhu kompromisa”.

U međuvremenu je njemački ministar Hubertus Heil iz redova socijaldemokrata (SPD) rekao da je Njemačka i dalje suzdržana zbog nesuglasica unutar vladine koalicije.

Francuska je barem za sada uporna u svom protivljenju. Zamjenik stalnog predstavnika Francuske u EU Cyril Piquemal istaknuo je da su ipak spremni da podrže zakon na zvaničnom glasanju ako se u njega idućih dana unesu određena objašnjenja o pretpostavci postojanja radnog odnosa.

Privremenim sporazumom koji je belgijsko predsjedavanje Savjetom EU u ime članica postiglo s Evropskim parlamentom 8. februara uvodi se pretpostavka postojanja radnog odnosa za pojedince koji rade za digitalne platforme, a koja se može efektivno osporiti. Uslove će odrediti svaki član zasebno.

Direktiva takođe garantuje da radnici na platformi neće moći da budu otpušteni na osnovu odluke koju je donio algoritam ili automatizovani sistem za donošenje odluka. Platforme će morati da osiguraju da važne odluke koje direktno utiču na radnike kontrolišu ljudi.

Novim pravilima radnici će biti bolje zaštićeni i u području zaštite ličnih podataka. Među ostalim, platforme neće smjeti da obrađuju određene podatke, poput razmjene privatnih poruka s kolegama.

Zakon će sada konačno morati da odobri Savjet EU i Evropski parlament, a nakon službenog usvajanja zemlje članice će imati dvije godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

Zakon će donijeti bolje uslove rada za desetine miliona radnika na platformami, uključujući dostavljače hrane u Woltu i Glovu te vozače u Uberu.

Studija Evropske komisije iz 2021. pokazala je da sektor rada na platformi zapošljava više od 28 miliona ljudi, a očekuje se da će taj broj porasti na 43 miliona do 2025. godine. Trenutno bi se, uprkos postojanju radnog odnosa, moglo samozaposliti najmanje 5,5 miliona radnika.

Izvor:SEEbiz/Investitor