Beijing, china, kina, peking
Peking, ilustracija (Foto: Zhang Kaiyv, Unsplash)

Kina pooštrila uslove za kreditno finansiranje

Podijeli

Kina je pooštrila regulativu kompanijama za potrošačko finansiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske finansijske kompanije koje daju male lične zajmove.

Mjere koje je Nacionalna finansijska regulatorna uprava najavila u utorak stupaju na snagu 18. aprila. One dolaze u trenutku kada Peking jača kontrolu nad finansijskim sektorom.

Nova pravila propisuju da kompanije koje ispunjavaju uslove za davanje potrošačkih zajmova – isključujući one za kupovinu kuće i automobila – moraju imati minimalni osnovni kapital od 1 milijarde juana (oko 128 miliona eura). To je trostruko više od minimalnog iznosa koji je prije bio potreban prema pravilima iz 2014.

Ulagači kompanija za potrošačko finansiranje dijele se na glavne ulagače i opšte ulagače, stoji u saopštenju. Glavni ulagač mora imati udio od najmanje 50%.

Finansijske institucije koje su glavni investitori moraju imati ukupnu imovinu od najmanje 500 milijardi juana (64 milijardi eura), ili ekvivalent u slobodno konvertibilnoj valuti, do kraja posljednje fiskalne godine, rekao je regulator.

Glavni ulagači koji su nefinansijske institucije moraju imati operativne prihode od najmanje 60 milijardi juana (7,65 milijarde dolara) u posljednjoj fiskalnoj godini, prema NFRA.

U posljednjih nekoliko godina Kina je pokušala ograničiti brzi rast nebankovnog duga, posebno onih koje su izdale banke u sjenci koje su izvan formalnog bankarskog sistema.

Usporeni rast zemlje takođe je uticao na kreditnu sposobnost azijsko-pacifičke regije u cjelini.

Moody’s je početkom prosinca snizio svoje izglede za kreditni rejting kineske vlade na negativne sa stabilnih jer je agencija za ocjenu, navodeći da bi mjere potpore Pekinga za jačanje njegovog finansijskog sektora mogle umanjiti njegovu fiskalnu, ekonomsku i institucionalnu snagu.

Ranije ovog mjeseca, Kina je postavila cilj rasta BDP-a od “oko 5%” za 2024. na svom sastanku “Dvije sjednice” i najavila izdavanje “ultra-dugih” posebnih obveznica za velike projekte.