Hotel Jugoslavija Beograd
Hotel "Jugoslavija" (Foto: Wikipedia)

“Jugoslavija” ima novog vlasnika: MV Investment preuzeo čuveni hotel

Podijeli

Kompanija MV investment iz Beograda kupila je danas imovinu u stečaju kompanije “Danube Riverside”, u čijem vlasništvu je hotel Jugoslavija, za 3,17 milijardi dinara (oko 27 miliona eura).

Ova kompanija je danas jedina ispunila uslove na javnom nadmetanju, koje je održano u hotelu “Jugoslavija”, javlja B92.

Kompanija Milenijum tim saopštila je da je pobijedila na javnoj licitiaciji za kupovinu pravnog lica “Danube riverside” u stečaju, u čijem sastavu se nalazi hotel Jugoslavija.

“Početnim ulaganjem od više od 42 miilona eura zaokružili smo preuzimanje kompletne lokacije bivšeg hotela Jugoslavija, proces smo započeli prije dvije godine kupovinom 100 odsto udjela u kompaniji MV Investment, koja je vlasnik prostora u kom se do današnjeg dana nalazi Grand Kazino Beograd”, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, inicirana je izmena plana detaljne regulacije, kako bi kompanija mogla da realizuje izgradnju modernog stambeno-poslovnog kompleksa sa hotelom visoke kategorije, na lokaciji koja poslije 25 godina to zaslužuje.

U saopštenju se navodi da ukupna ulaganja, koja se planiraju u naredne četiri godine, iznose više od 400 miliona eura.

Kompanija Milenijum tim navodi u saopštenju da postoji više od dvije decenije i da se pozicionirala na vodeću poziciju u građevinskoj industriji.

Ističe se da je realizacijom velikih infrastrukturnih projekata Beograd na vodi, energetski projekat gasovoda i gasifikacije gradova, kompanija uradila više od 2.500 kilometara gasovodne mreže u Srbiji, prečišćivače otpadnih voda, a sada realizuje projekat “Čista Srbija” u četiri grada i učestvuje u projektima Metro, Ekspo 2027. i Nacionalni stadion.

Kompanija je i vlasnik Vranjske banje, koju je kupila 2020. godine i ulaže više od 90 miliona eura u rekonstrukciju i modernizaciju.

Imovinu Danube Riverside-a čine poslovni prostor na Bulevaru Nikole Tesle 3 u Beogradu, gdje se nalazi hotel “Jugoslavija”, zatim gradsko građevinsko zemljište na katastarskoj parceli 2442/1 katastarske opštine (KO) Zemun površine 45.613 metara kvadratnih, od čega je pod objektom 13.981 kvadrat, kao i lusteri i bista, skulptura, djelo Aleksandra Zarina.

Za luster tavanicu u okviru hotela “Jugoslavija” navodi se u oglasu da je u skladu sa rješenjem Muzeja primijenjene umjetnosti određena za dobro koje uživa prethodnu zaštitu tog Muzeja.

Za bronzanu bistu koja je dio fontane “Vodeni cvijet” Aleksandra Zarina rješenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno je svojstvo kulturnog dobra.

Navodi se da je katastarska parcela 2442/1 KO Zemun predmet zajedničke svojine stečajnog dužnika i društva MV investment d. o. o. Beograd i da nije urađeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udjela na zemljištu, niti fizička dioba zemljišta, pa je procjena vrijednosti imovine rađena pod specijalnom pretpostavkom.

Hotel “Jugoslavija” otvoren je 1969. godine, kada je bio i najveći i najmoderniji hotel u SFRJ, a među njegovim gostima bili su britanska kraljica Elizabeta, astronaut Nil Armstrong, američki predsjednici Ričard Nikson i Džimi Karter, libijski vođa Muamer el Gadafi…