Manhattan, Times Square, New York
Foto: Art Bromage, Pixabay

S&P 500 ostvario najbolji prvi kvartal u pet godina

Podijeli

Iako je berza u Njujorku doživjela povremene rasprodaje, nastavila je da raste jer su snažne korporativne zarade i snažno tržište rada obnovili nadu da će privreda izbjeći recesiju. Tako je ključni indeks S&P 500 porastao 10,2% tokom prva tri mjeseca ove godine, što je njegov najbolji učinak u prvom kvartalu od 2019.

Dow Jones Industrial Average i Nasdaq Composite su ojačali 5,6% odnosno 9,1%.

Prvi kvartal 2024. bio je rekordan za tržišta, iako se Wall Street borio s višim kamatnim stopama, ocjenjuje CNN i dodaje da su tržišta prebrodila regionalnu bankarsku krizu i geopolitička previranja i ušla u snažno bikovsko tržište.

Privreda je izbjegla opšte očekivanu recesiju. Trgovci željno očekuju da Fed ozvaniči prvo od šest najavljenih smanjenja kamatnih stopa ove godine u martu. Ali niz vrućih ekonomskih podataka i upozorenja zvaničnika Fed-a primorao je investitore da ponovo kalibriraju te nade kako bi se uskladili sa predviđena tri smanjenja Fed-a, vjerovatno počevši od juna ili jula.

S&P 500 je u četvrtak zabilježio svoje 22. rekordno zatvaranje ove godine. Prvih 17 zabilježeno je tokom prvih 50 trgovačkih dana 2024. godine, što je najveći zbroj u tom periodu od 1998, prema Bespoke Investment Research. Dow i Nasdaq su takođe zabilježili ponovljene rekordne vrijednosti.

Neke od tehnoloških dionica “Veličanstvenih sedam” su posrnule nakon što su podstakle prošlogodišnji rast. Akcije Applea pale su 11% tokom prvog tromjesečja zbog slabe prodaje u Kini. Akcije Tesle oslabile su 29,3%. Dionice Alphabeta su ove godine porasle za 8%, ali zaostaju za snažnim dvocifrenim dobitkom Nvidije, Meta, Microsofta i Amazona.

Više od samo te četiri tehnološke dionice su porasle u ovom kvartalu. Indeks S&P 600, koji prati male kapitale u SAD-u, dostigao je 52-nedjeljni maksimum ove sedmice nakon što je Fed ranije ovog mjeseca ponovio svoju prognozu o tri smanjenja kamatnih stopa ove godine. Cijena zlata skočila je na maksimalne vrijednosti svih vremena. Bitcoin je takođe dostigao nove maksimume po prvi put od 2021. godine nakon što su američki regulatori odobrili promptna sredstva kojima se trguje na berzi vezana za kriptovalutu.

Šta je sljedeće? Lesli Tompson, glavna investiciona službenica u Spectrum Wealth Management-u, kaže da očekuje da će rast nastaviti da se širi zahvaljujući snažnim korporativnim zaradama. Prema podacima FactSet-a, kompanije u S&P 500 su zabilježile rast od 4,3% tokom četvrtog kvartala 2023. u odnosu na prethodnu godinu. Analitičari koje je anketirao FactSet očekuju da će zarada S&P 500 porasti za više od 10% tokom cijele 2024.

Kao još jedan pozitivan znak za tržišta, istorija sugeriše da novi maksimumi na početku godine često su predznak pozitivnih godišnjih prinosa. S&P 500 je imao prosječan prinos od 15,8% u godinama kada je zabilježio nove maksimume u januaru i februaru, za razliku od prosječnog povećanja od 9,2% za sve godine, prema podacima CFRA Research iz 1954. godine.

No, neki tržišni pokazatelji, uključujući favorita Vorena Bafeta, sugerišu da su dionice precijenjene u odnosu na učinak ekonomije. I investitori ne spuštaju oprez, iako se osjećaju optimistično. Zachary Hill, šef upravljanja portfeljem u Horizon Investmentsu, kaže da pažljivo prati znakove tvrdoglave inflacije u narednim mjesecima koji bi mogli poremetiti planove Fed-a.