Spain, Španija
Foto: Frames For Your Heart, Unsplash

Stop mešetarenju nekretninama: Španija zbog krize stanovanja ukida zlatne vize

Podijeli

Španska lijeva vlada odlučila je zaustaviti program zlatnih viza za investitore u nekretnine iz trećih zemalja kako bi ublažila krizu stanovanja. “Cilj je zaustavljanje mešetarenja nekretninama”, rekao je u ponedjeljak u Sevilji premijer Pedro Sančez.

„Preduzećemo potrebne mjere kako bi osigurali da je stanovanje pravo, a ne predmet špekulacije”, naveo je premijer.

Socijalistički premijer kazao je da će vlada dovršiti potreban amandman zakona u utorak u Madridu, no nije otkrio kad bi mjera trebalo da stupi na snagu.

Program zlatnih viza od 2013. je omogućavao državljanima zemalja koje nijesu članice Evropske unije da steknu prebivalište u Španiji ako kupe nekretninu vrijednu najmanje 500.000 eura. Program se odnosio i na finansijske investicije od najmanje milion eura u kompanije ili dva miliona u državne obveznice.

Slični programi lansirani su i u drugim članicama EU-a tokom eurokrize, a svugdje su kritikovani jer se smatraju uzrokom rasta cijena nekretnina te nestašice priuštivog stanovanja, javlja agencija dpa.

Sančez je u ponedjeljak rekao kako je situacija posebno teška u gradovima poput Madrida, Barselone, Malage i Valencije, kao i na Balearskim ostrvima.

Zbog potražnje stranaca lokalcima koji „žive, rade i tamo plaćaju poreze gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj”, rekao je premijer.

Prema službenim podacima, Španija je izdala više od 5.000 “zlatnih viza” od 2013, od čega se 2.000 odnose na kineske državljane.

Naslovna fotografija: Frames For Your Heart, Unsplash

Izvor:SEEbiz