financial district, manhattan, new york, business, rush, street, skyscrapers
Ilustracija (Foto: Alex, Unsplash)

Najbogatiji milijarderi u industriji nekretnina

Podijeli

Prema izvještaju Savills-a, globalne nekretnine koje uključuju stambene, komercijalne nekretnine i poljoprivredno zemljište vrijedjele su 379,7 biliona dolara u 2022. godini.

Na tržištu je došlo do pada vrijednosti u periodu od 2021. do 2022. godine, zbog rasta kamatnih stopa i inflacije. Međutim, tržišna vrijednost u 2022. godini bila je 18,7% viša u odnosu na period prije pandemije. Stambeni sektor je imao najveći udio na globalnom tržištu nekretnina, dostigavši ​​287,6 biliona dolara u 2022. Komercijalne nekretnine su imale 13% udjela u ukupnoj tržišnoj vrijednosti.

Tržište nekretnina globalno se suočava sa smanjenjem investicija. Međutim, nedavni izvještaj PwC-a sugeriše da se i prodavci i kupci sada prilagođavaju okruženju visokih kamata. Stručnjaci na tržištu se nadaju povećanju investicija, vođeni jasnim smjernicama o monetarnoj politici u SAD-u, Evropi i Aziji. Davanje prioriteta održivosti pri odabiru kancelarijskog prostora jedan je od rastućih tržišnih trendova u industriji nekretnina.

Glavni igrači na tržištu

Neki od ključnih igrača na globalnom tržištu nekretnina su Simon Property Group, Sun Hung Kai Properties Limited i Welltower Inc..

Simon Property Group je jedna od najvećih kompanija za nekretnine na svijetu. Specijalizovana je za kupovinu i razvoj trgovačkih centara, restorana i zabavnih lokacija. Kompanija je 24. aprila objavila svoj plan da doda novu prodavnicu Woodbury Common Premium Outlets-u, vodećem outlet centru u Sjevernoj Americi.

Najbogatiji pojedinci

Insider Monkey je sastavio listu 25 najbogatijih milijardera u industriji nekretnina, koristeći Forbesovu rang listu milijardera u realnom vremenu. Lista rangira najbogatijih milijardera u industriji nekretnina uzlaznim redoslijedom u odnosu na njihovu neto vrijednost od 27. aprila. Kompletan pregled možete pogledati OVDJE, a mi donosimo 5 najbogatih.

5. Piter Vu
Neto vrijednost (2024.): 14,1 milijardi dolara

Vu je bio predsjednik vodeće kompanije za razvoj nekretnina, Wheelock & Co. Od 27. aprila, njegova neto vrijednost procijenjena je na 14,1 milijardu dolara;

4. Heri Trigubof
Neto vrijednost (2024): 16,2 milijarde dolara

Tribugof je vlasnik kompanije Meriton za razvoj stambenih tornjeva. Kompanija je snažno prisutna u Sidneju i nudi mogućnosti za život u sredinama veće gustine.

3. Donald Bren
Neto vrijednost (2024): 18,0 milijardi dolara

Donald Bren je jedan od najvećih magnata nekretnina u Americi. On je vlasnik vodeće kompanije za nekretnine, Irvine Co, koja ima 129 miliona kvadratnih metara nekretnina u južnoj Kaliforniji. Portfolio njegove kompanije broji više od 125 stambenih kompleksa i 590 poslovnih zgrada.

2. Kušal Pal Sing
Neto vrijednost (2024.): 20,3 milijarde dolara

Pal Sing je vlasnik vodeće kompanije za nekretnine u Indiji. Od 27. aprila njegova neto vrijednost iznosi 20,3 milijarde dolara, zbog čega zauzima sami vrh ove liste.

1. Li Šau Ki
Neto vrijednost (2024): 28,3 milijarde dolara

Suosnivač je vodeće kompanije za razvoj nekretnina, Sun Hung Kai Properties Limited. Njegova neto vrijednost je 27. aprila iznosila 28,3 milijarde dolara.