oil platform, nafta, petrol
Ilustracija (Foto: David Thielen, Unsplash)

Pale cijene nafte

Podijeli

Cijene nafte pale su u srijedu na 82 dolara budući da se rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nadovezao na strahovanja ulagača da će oklijevanje američkog Fed-a sa snižavanjem troškova zaduživanja zaustaviti ekonomiju i potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 87 centi i iznosila je 82,01 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 77,85 dolara, prenosi SEEbiz.

U fokusu trgovaca je rast zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke udruženja proizvođača API. Na pragu sezone vožnje zalihe sirove nafte porasle su po njihovim navodima 2,48 miliona barela, a benzina 2,1 milion barela.

Signal slabije potražnje u vodećm svjetskom potrošaču nadovezao se na strahovanja da će visoki troškovi zaduživanja u SAD-u zakočiti ekonomiju i potražnju za energentima.

Zvaničnici Fed-a rekli su u utorak da bi sa sniženjem kamatnih stopa trebalo pričekati još nekoliko mjeseci i uvjeriti se da se inflacija zaista spušta prema ciljanih dva odsto.

Analitičari čekaju objavu zapisnika s prošle sjednice Fedovog odbora za otvoreno tržište (FOMC).

“Zapisnici Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) biće pomno proučeni zbog Fedove procjene o neravnomjernoj inflaciji u prvom tromjesečju i mogućih znakova o datumu i razmjerima smanjenja kamatnih stopa u ovoj godini”, objasnili su u izvještaju analitičari ANZ-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 93 centa, na 83,58 dolara.