iphone 15, Apple
Sa prezentacije iPhone 15 (YouTube scr)

Apple u ponedjeljak predstavlja iPhone 16: Evo šta još možemo očekivati od događaja pod nazivom “Vrijeme sjaja”

Podijeli

Apple će biti domaćin godišnjeg iPhone događaja u svom sjedištu u Kupertinu, Kalifornija, u ponedjeljak, 9. septembra. Očekuje se da će kompanija predstaviti četiri nova iPhone modela generacije 16, zajedno sa desetogodišnjicom Apple Watch-a i novim AirPods-ima.

Pored hardvera, show će se u velikoj meri fokusirati na uvođenje Apple-ove Apple Intelligence AI platforme za iOS, iPadOS i macOS. Jesenski događaj kompanije je jedan od najvažnijih u godini i pomaže u postavljanju tona za Appleovu godinu koja je pred nama.

Yahoo! Finance donosi šta možete očekivati ​​od Appleovog događaja koji ove godine nosi naslov “Glowtime” (Vrijeme sjaja).

Apple Intelligence

Apple Intelligence će donijeti mnoštvo novih mogućnosti u Appleove linije proizvoda, uključujući sažimanje dugih nizova tekstualnih poruka, određivanje prioriteta i sažimanje e-pošte, te prijeko potrebnu nadogradnju za Appleov glasovni asistent Siri.

Prema Bloombergovom Marku Gurmanu, Apple će objaviti Apple Intelligence kao dio softverskog ažuriranja u oktobru, umjesto uz najnovije iPhone uređaje kompanije, kako bi programerima dao više vremena da testiraju i naprave stabilne aplikacije za platformu. Ostale funkcije Apple Intelligence možda neće biti dostupne na iPhone uređajima korisnika do početka 2025.

Očekuje se da će na samom događaju biti objavljene informacije kada će AI softver biti dostupan i istražiti sve dodatne mogućnosti koje nudi.

Apple Intelligence bi mogao biti jedno od najznačajnijih lansiranja za Apple u posljednjih nekoliko godina. Softver će raditi samo na iPhoneu 15 Pro i novijim modelima, dajući investitorima nadu da će podstaknuti novi ciklus prodaje iPhonea. A s obzirom da ljudi duže drže svoje telefone, Wall Street će pozdraviti bilo koji način da se korisnici što prije nadograde, raširenih ruku.

Linija iPhone 16

Appleov iPhone sljedeće generacije, vjerovatno nazvan iPhone 16, navodno će dobiti relativno skromne hardverske nadogradnje. Ako Apple slijedi istu strategiju koju je imao tokom prethodnih izdanja, osnovni iPhone 16 i iPhone 16 Plus će dobiti A17 Pro čip koji se nalazi u prošlogodišnjim iPhone 15 Pro i 15 Pro Max telefonima, dok će iPhone 16 Pro i 16 Pro Max dobiti novi, snažniji procesor.

Postoji i mogućnost da će Apple donijeti nove čipove na sva četiri iPhone modela. Prema izvještaju MacRumorsa, koji se poziva na analitičara Haitong International Securities Džefa Pua, iPhone 16 i iPhone 16 Plus će dobiti poboljšani A18 procesor, dok će iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max dobiti A18 Pro verziju.

MacRumors tvrdi takođe da će linije iPhone 16 i iPhone 16 Pro dobiti nove kapacitivne tipke “Capture” koje bi se mogle koristiti kao fizičke tastere kamere. Dugme će stajati na desnoj strani telefona ispod dugmadi za jačinu zvuka. Ne-pro iPhone 16 modeli će takođe dobiti programabilno Action dugme koje je ranije bilo dostupno samo na iPhone 15 Pro i Pro Max.

iPhone 16 Pro i 16 Pro Max će takođe dobiti veće ekrane, skočivši sa 6,1 inča na 6,3 inča za Pro i 6,7 na 6,9 inča za Pro Max, bez povećanja veličine telefona zahvaljujući tanjim okvirima, izvijestio je Gurman.

Očekuje se i da će novi iPhonei donijeti poboljšanja kamere, uključujući poboljšane mogućnosti optičkog zuma na iPhone 16 Pro.

Ipak, ne očekujte previše više od iPhone 16 linije. Apple je više fokusiran na to da Apple Intelligence bude uspješan nego na velike promjene hardvera iPhone-a. Međutim, modeli sljedeće godine bi mogli dobiti daleko tanji dizajn, stvarajući nešto slično iPhone Airu, kaže Gurman.

Deset godina Apple Watch-a

Ove godine obilježava se 10. godišnjica prvog Apple Watch-a, a prema riječima analitičara TF International Securities Ming-Či Kuoa, Apple će tu priliku obilježiti tako što će satu dati svježi izgled kroz novi model.

41-milimetarska verzija Apple Watch-a navodno će dobiti novi ekran od 45 mm, dok će postojeća opcija od 45 mm dobiti veći ekran od 49 mm. Prema Gurmanu, Apple je želio dodati funkcije otkrivanja krvnog pritiska i apneje u snu na nove satove, ali neće moći ove godine zbog mješavine tehničkih problema i Appleove tekuće pravne bitke oko senzora kiseonika u krvi.

Apple će takođe predstaviti ažuriranu verziju Apple Watch Ultra, iako će uglavnom ostati ista izvan novog čipa.

Konačno, očekujte nadograđene verzije Appleovih početnih i srednjih AirPods slušalica. Tako makar tvrdi Gurman. Slušalice će dobiti ažurirani dizajn i karakteristike, uključujući aktivno poništavanje buke za verziju srednje klase, dok će koštati iste kao i trenutni modeli: 129 dolara za osnovne verzije i 169 dolara za verzije srednjeg ranga. Ipak, ne očekujte zamjenjive silikonske savjete poput onih na AirPods Pro. Oni će i dalje biti ekskluzivni za skuplje modele.

Događaj u ponedjeljak možete pratiti na službenom YouTube kanalu Apple-a: