Apple patentirao način za snimanje grupnih selfija na daljinu

Podijeli

S vremena na vrijeme zanimljivo je pogledati čime se bave Appleovi inženjeri i kakve sve tehnologije osmišljavaju i patentiraju, bez obzira planiraju li ih komercijalizirati ili ne. Ovime se redovito bavi portal Patently Apple, a sada su iz grupe od 57 tehnoloških patenata odobrenih ovoj kompaniji prošle nedelje izdvojili onaj koji se tiče – naprednog snimanja selfija.

Američka kancelarija za patente odobrio je Apple-u patent naslova “Stvaranje sintetičkih grupnih selfija”, koji opisuje tehnologiju za stvaranje popularnih selfie fotografija sa više osoba na njima, ali na način da se ne moraju sve te osobe istovremeno naći pred kamerom mobilnog uređaja. Apple u patentu opisuje metodu prikupljanja slika, videa ili prenosa uživo s više uređaja, te njihovo automatsko aranžiranje u grupni selfie, prenosi SEEBiz.

Primjenom ove tehnologije svaki učesnik u selfiu bi poslao svoju fotografiju ili video, a “glavni” korisnik bi ih na svojem uređaju ukomponovao u grupni slikovni ili video zapis. Međutim, tu ne bi bio kraj, ovakvi selfiji ostali bi pod kontrolom onih koji se na njima nalaze, pa bi ih svi oni mogli aranžirati i uređivati po svome, odnosno mijenjati raspored lica na ekranu i slično.

Za ovo bi se koristile već dostupne tehnologije snimanja i uređivanja fotografija, ali i senzori dubine vidnog polja dostupni na Apple-ovim iPhone-ima i iPad-ima. Na “organizatoru” grupnog fotografiranja bilo bi da pošalje pozivnicu ostalim učesnicima, oni mu vrate svoj selfie, a on potom slaže kolaž njihovih fotografija, pohranjuje ga kao interaktivnu sliku i vraća svim sudionicima na gledanje i uređivanje.

Zanimljivo, iako ovakvo snimanje selfija “na daljinu” može biti od koristi u 2020. godini, kada je poželjno paziti na fizičko distanciranje od drugih ljudi, Apple je patentnu prijavu za ovu tehnologiju predao još u julu 2018., kada pandemija nije nikome bila na pameti.