Google plaća Apple-u 3 milijarde dolara godišnje da bude zadati pretraživač na iPhoneu

Dogovor u interesu obje strane (Ilustracija)

Apple i Google zaoštrili su svoju bitku na tržištu pametnih telefona prije nekoliko godina, što je dovelo do toga da s početnog ekrana iPhonea nestanu YouTube i Google Maps, što nije mala stvar jer korisnici u nezanemarivoj mjeri nikad ne instaliraju ono što im već nije unaprijed postavljeno na uređajima.

Upravo zato se, kako piše ICTbusiness, Google odlučio da plati tražene tri milijarde američkih dolara kako bi njegov internet pretraživač ostao predinstaliran u program Safari na iPhoneima.

Dakle, situacija se po tom pitanju neće promijeniti, kao što nikad nije – od prvog dana Safari i Google pretraživač imaju vjeran odnos. Nije teško za zaključiti zašto je tako. Iz Appleovog ugla, Google i dalje ima daleko najpopularniji pretraživač na svijetu, ali i najbolju, što treba vrednovati. Udaljavanje od nje bilo kontraproduktivno. Uz to, Google plaća nemalu sumu novca da bi ostao dio iPhone svijeta.

Što se Googlea tiče, čak 41 odsto mobilnih prihoda od svog pretraživača dobija upravo zahvaljujući iOS korisnicima, što znači da mu svaki taj korisnik znači skoro koliko i onaj na Android operativnom sistemu, čiji prihodi čine 55 odsto. Računica je jasna, i jasno govori koliko Google zapravo treba Apple. Kao što je jasno i da Apple treba Google.

Ali, postavimo u brojkama zašto se Google samo tako odlučio da plati tri milijarde dolara, trostruko veću cifru nego prije tri godine. Naime, u tom periodu prihodi od mobilnog oglašavanja porasli su sa 16 milijardi dolara godišnje na 49,7 milijardi dolara godišnje, što znači da uz iPhone prihodi Googlea dosežu između 16 i 20 milijardi dolara godišnje. Dakle, Google je u plusu i to osjetnom.

Kao i konkurentski Apple, koji zapravo dobija besplatan novac. Ima li bolje situacije od toga da ste toliko moćni da ljudi plaćaju kako bi mogli biti dio vašeg proizvoda? Teško. To je vjerojatno ultimativni znak uspjeha, a ima i svoju cijenu. U slučaju Applea, ona je tri milijarde dolara godišnje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


avgust 20, 2017 at 11:17 am