DPS ne želi raspravu u lokalnom parlamentu o sudbini aerodroma Tivat

Podijeli

Predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel (DPS) zakazao je za srijedu, 20.septembar četrnaestu redovnu sjednicu lokalnog parlamenta koji će se, tako, sastati prvi put nakon tromjesečne pauze u radu.

Na dnevnom redu sjednice su čak 33 tačke, ali među njima opet nema rasprave o lokalnoj političko-ekonomskoj top-temi posljednjih mjeseci – statusu Aerodroma Tivat, odnosno sudbini opštinske imovine u kompleksu te vazdušne luke koju Vlada namjerava izdati u dugoročni zakup, pišu Vijesti.

Novosel ni na posljednjoj sjednici SO 20. juna nije dozvolio da se o tome raspravlja, iako je opozicija insistirala na toj tački dnevnog reda koju je na vrijeme i u skladu sa skupštinskom procedurom, kandidovao odbornički klub opozicione SDP. Učinio je to pozivajući se na negativno mišljenje gradinačelnice Snežane Matijević (DPS) o predlogu SDP, jer je gradonačelnica utvrdila da u izjavi premijera Duška Markovića da će izdati aerodrom u dugoročni zakup “nema dovoljno informacija” da bi SO o namjerama Vlade i zaštiti interesa Tivta s tim u vezi, “mogla kvalitetno raspravljati i odlučivati”.

Novosel i Matijevićka tada su na sjednici, koju je obilježila naelektrusana atmosfera, ukidanje prava na repliku i čak pokušaj fizičkog izbacivanja iz sale opozicionih odbornika od strane skuoštinskog obezbjeđenja po nalogu predsjednika SO, obećali da će SO “na nekoj od narednih sjednica za 15 ili 55 dana” razmatrati problematiku aerodroma. To se, međutim, nije desilo ni nakon punih 90 dana.

“Rasprava o mijenjanju statusa Aerodroma Tivat nije uvrštena u dnevni red sjednice SO koja je zakazana za 20. septembar, te će SDP, u skladu sa procedurom, ponovo pokušati da dopunom dnevnog reda pokrene ovo pitanje na zakazanoj sjednici,” kazao je juče predsjednik OO SDP Tivat Krsto Bošković.

Ta partije prekjuče poslijepodne počela je sa sakuplajnjem potpisa podrške punoljetnih građana Tivta na icijativu za raspisivanje lokalnog referenduma na kome bi se Tivćani neposredno izjasnili da li su za privatizaciju ili ostajanje aerodroma u postojećem (državnom) vlasničkom statusu. Do juče oko 14 sati inicijativu je podržalo preko 350 građana. Da bi se ona stavila na dnevni red lokalnog parlamenta koji je onda mora prihvatiti i raspisati referendum, treba da je potpisima podrži najmanje 5 odsto Tivćana sa pravom glasa, odnosno ukupno namjanje 502 građana.