Agrokor traži priznanje vanredne uprave u Crnoj Gori

Povjerenik hrvatskog Agrokora Ante Ramljak zatražio je od Privrednog suda Crne Gore hitno priznanje postupka vanredne uprave koji se nad ovim koncernom vodi u Hrvatskoj, kako bi zaštitio imovinu kompanija iz ovog sistema koje posluju u našoj državi, saznaju Dnevne novine.

Osim priznanja postupka pokrenutog početkom aprila pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Ramljak je od Privrednog suda zatražio i hitno pružanje pomoći koje se ogleda u izricanju zabrane pokretanja i vođenja postupaka kojima bi se ugrozila imovina Agrokora u Crnoj Gori i interesi njegovih povjerilaca.

Nedugo po prijemu zahtjeva Ramljaka, u Privredni sud je krajem avgusta stigao i podnesak pravnih zastupnika ruske Sberbanke, najvećeg pojedinačnog povjerioca Agrokora, kojim se traži odbijanje Ramljakovog zahtjeva zbog, kako se navodi, nepostojanja pravnog osnova za njegovim priznanjem u Crnoj Gori.

Ledo i Super kartica

U oviru Agrokor grupe, najvećeg konglomerata na prostoru bivše Jugoslavije, u Crnoj Gori posluju dvije kompanije – Ledo i Super kartica, koje su u stoprocentnom vlasništvu hrvatskog koncerna. Riječ je o privrednim društvima, osnovanim u našoj državi, sa više stotina radnika u trgovini.

Početkom godine Agrokor je zapao u veliku finansijsku krizu, nakon čega je u hrvatskom Saboru usvojen zakon kojim se štite kompanije od sistemskog značaja za Hrvatsku, a nedugo potom i otvoren postupak vanredne uprave nad Agrokorom i njime zavisnim društvima.

U zahtjevu dostavljenom Privrednom sudu posredstvom pravnih zastupnika, Ramljak traži zabranu prinudnog izvršenja nad imovinom ovih društava, kao i zabranu pokretanja novih i prekid početih postupaka u vezi sa njihovom imovinom, pravima i obavezama.

“Priznanje stranog postupka u Crnoj Gori se traži kako bi se omogućilo sprovođenje ovlašćenja dodijeljenih izvanrednom povjereniku i sprovođenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave i zabrana izvršenja nad imovinom dužnika i njegovih povezanih i zavisnih društava. Bez priznavanja ovog postupka u Crnoj Gori svrha stranog postupka se ne bi mogla postići, čime bi se ugrozila likvidnost, održivost i stabilnost poslovanja društva”, navodi se u zahtjevu u koji Dnevne novine imaju uvid.

Kao pravni osnov za podnošenje zahtjeva o priznanju postupka vanredne uprave Ramljak navodi odredbe crnogorskog Zakona o stečaju koje se odnose na međunarodni stečaj, a između ostalog omogućavaju stranim predstavnicima pravo neposrednog postupanja pred sudovima Crne Gore.

“Kako je svrha pokretanja postupka pred nadležnim sudom u Hrvatskoj sprovođenje brzog i djelotvornog restruktuiranja Agrokora i njegovih povezanih i zavisnih privrednih društava radi osiguranja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja, ovakav postupak u svemu predstavlja strani postupak predviđen odredbom člana 178, stava 2, Zakona o stečaju Crne Gore”, ističe se u zahtjevu.

Pomoć do okončanja postupka

Zbog postojanja opravdanog rizika od pokretanja i vođenja postupaka nad imovinom Agrokorovih privrednih društava u Crnoj Gori, Ramljak je od Privrednog suda zatražio i hitno pružanje pomoći, tačnije izricanje privremenih mjera prije odlučivanja o zahtjevu za priznanje vanredne uprave.

Ove mjere, kako se dodaje, obuhvatile bi zabranu prinudnog izvršenja nad udjelima koje Agrokor ima u kompanijama Ledo i Super kartica, kao i zabranu pokretanja i vođenja postupaka kojima bi se ugrozila imovina hrvatskog koncerna u našoj državi i interesi njegovih povjerilaca.

“Neophodno je da sud usvoji predložene privremene mjere prije odlučivanja o zahtjevu za priznanje stranog postupka, odnosno odmah po prijemu ovog predloga, te da odredi predložene mjere i produži njihovo trajanje sve do okončanja postupka koji se vodi u Zagrebu kako bi se spriječilo umanjivanje vrijednosti imovine predmetnih privrednih društava”, smatraju u Agrokoru.

septembar 18, 2017 at 8:07 am