Exitov festival Hrvatskoj donio osam miliona eura prihoda u prvoj godini

Podijeli

Rezultati istraživanja koje je sproveo regionalni istraživački centar “TIM” iz Novog Sada, potvrdili su da je premijerno izdanje Sea Star festivala doprinijelo turističkom sektoru Hrvatske više od 60 miliona kuna (oko osam miliona eura).

Novi festival u organizaciji Exita od prve objave do konačnog otvaranja, zbog izuzetnog interesa čak trostruko je uvećao početni kapacitet i duplirao broj festivalskih zona u rizortu Stella Maris u Umagu, dok su prema službenim podacima Turističke zajednice Grada Umaga, svi smještajni kapaciteti u gradu i okolnim mjestima, bili popunjeni.

Prema podacima TZG Umag, u odnosu na predfestivalski vikend u Umagu i okolini, zabilježen je rast posjete od čak 220 odsto.

Festival je od 25. do 28. maja posjetilo više od 50.000 fanova, a čak 93 odsto njih došlo je van Umaga, a grad domaćin u gostoprimstvu slijedi Istarska Županija u koju je došlo čak 85 odsto gostiju sa strane.

Ovo istraživanje pokazalo je i da je svaki od ovih posjetitelja prosječno potrošio 292 eura tokom trajanja festivala.

Istraživanje pokazuje i da su se posjetioci u prosjeku zadržali tri dana u Umagu, a na listi oko 40 zemalja iz kojih su gosti pristizali na festival nalaze se Velika Britanija, Holandija, Francuska i većina država evropskog kontinenta te sve susjedne zemlje među kojima očekivano prednjače posjetioci iz Slovenije i Italije.

Nešto više trošili su upravo posjetioci iz Zapadne Evrope, s 310 eura ukupno, odnosno 103 eura dnevno, a zanimljivo je da za njima nijesu uopšte zaostajali ni gosti iz zemalja regiona, s prosječnih 305 eura, odnosno nešto više od 100 potrošenih eura dnevno.