EK kreće u borbu protiv različitog kvaliteta hrane na istoku i zapadu Evrope

Podijeli

Evropska unija trebalo bi da stane na kraj dvojnom kvalitetu hrane na zajedničkom evropskom tržištu, smatra evropska ssekretarka za zaštitu potrošača Vera Jourova koja je juče predstavila smjernice Evropske komisije.

Te smjernice bi, vjeruju u Briselu, trebalo da pomognu državama članicama da utvrde krši li neka kompanija propise EU kada u različitim zemljama prodaje proizvode različitog kvaliteta a u identičnoj ambalaži.

Problem tzv. dvojnog kvaliteta prehrambenih proizvoda – pri čemu se uglavnom radi o tome da su oni koji se prodaju na istoku niže kvalitete nego u zapadnim zemljama – u posljednje je vrijeme dobio na važnosti u Briselu. To je posljedicapritiska zemalja istočne i centralne Evrope koje od Komisije traže da nešto preduzme.

Zato je predsjednik Komisije Žan Klod Junker sredinom septembra poručio da “ne može prihvatiti da se ljudima u nekim dijelovima Evrope, u centralnoj i istočnoj Evropi, prodaju prehrambeni proizvodi nižeg kvaliteta nego u drugim zemljama, iako su ambalaža i robna marka isti”.

Sekretarka Jourova juče je poslala sličnu poruku.

“Čuli smo brojne primjedbe potrošača koji primjećuju da su kafa, pića ili riblji štapići koje kupuju u lokalnim supermarketima nižeg kvaliteta nego u supermarketima preko granice. Ti proizvodi su u identičnom pakovanju, ali, na primjer, kafa sadrži manje kofeina i više šećera. To pitanje shvatam vrlo ozbiljno i drago mi je da je predsjednik Junker odlučan u tome da se prekine ta praksa, zabranjena pravom EU”, kazala je Jourova.

Podsjetila je i kako je bilo prije gotovo tri decenije: ona je tada živjela nedaleko od austrijske granice i kada je pala “Gvozdena zavjesa”, išlo se u susjednu Austriju u šoping, po kafu i čokoladu koje su, kaže Jourova, imale drugačiji ukus.

“Prošlo je toliko vremena, a potrošači se i dalje žale na slične probleme”, upozorila je ona.

Ona ističe da takvu praksu treba prekinuti jer “ne želimo jedinstveno tržište s dvostrukim kriterijumima”.

Komisija, međutim, neće predlagati novo zakonodavstvo kojim bi se taj problem riješio, nego zemljama članicama preporučuje da iskoriste postojeća EU pravila, na primjer, direktivu o nepoštenoj poslovnoj praksi.

Jedno od ključnih pitanja je da li bi potrošač, da je dobro informisan o tome da je proizvod različit u odnosu na jednako pakovani proizvod na drugom tržištu, kupio taj proizvod ili ne.

Komisija je uložila oko milion eura kako bi se razvila zajednička metodologija za testiranje proizvoda. Zahvaljujući tome, neće se moći osporavati upoređivanje rezultata testiranja u različitim državama članicama. Sekretarka Jourova tvrdi i da je u kontaktu s proizvođačima i njihovim udruženjima.

“Prenijela sam jasnu poruku Komisije. Želimo da podignu nivo kvaliteta proizvoda tamo gdje je u ovom trenutku niža. Druga moguća opcija je da ih ribrenduju, kazala je Jourova.

Ona smatra da bi trebalo sastojci da ostanu isti, a promijeni se ambalaža – manje prihvatljiva.

“Želim visok kvalitet i to svuda”, istakla je, zadovoljna što su neke kompanije već najavile da će promijeniti dosadašnju praksu.

Sekretarka ne strahuje da bi podizanje kvaliteta značilo i podizanje cijena i tvrdi da za tako nešto za sada ne postoji nikakav dokaz.

Da bi se pitanje dvojnog kvaliteta riješilo, Jourova ključnim smatra potrošače, ali ih, kako je kazala, neće pozvati na bojkot pojedinih proizvoda.

“Neću pozivati na bojkot, nego želim pomoći potrošačima da budu dobro informisani kada donose odluke”, ističe Jourova.