Građani Srbije sve više koriste platne kartice

Podijeli

Srbija je debitno tržište, pokazalo je najnovije Masterindeks istraživanje Masterkarda, jer je 84 odsto ispitanika izjavilo da koristi debitne kartice.

Skoro polovina njih kaže da koristi samo ovu vrstu kartica, dok 37 odsto ispitanika kombinuje debitne sa kreditnim karticama, piše Danas.

Debitne kartice se najčešće koriste za kupovinu hrane (65 odsto korisnika), benzina (28 odsto) i odjeće (26 odsto), dok se kreditne kartice najčešće koriste za veće kupovine namještaja i kućnih aparata, što je izjavilo 45 odsto ispitanika.

Sosijete ženeral banka i Masterkard predstavili su i trendove u korišćenju platnih kartica, kao i nove beskontaktne kartice koje nudi ova banka.

U Srbiji 40 odsto građana želi da kartice može da koristi u državnim i opštinskim institucijama, gdje to trenutno nije moguće.

Korisnici su izjavili i da kartice biraju na osnovu njihovih funkcija, pa im je sada bitno da su kartice beskontaktne, što znači da mogu da plate prostim približavanjem kartice čitaču, čime se povećava brzina transakcije, a bitno im je i da kartice mogu da se koriste za plaćanje preko interneta.