Crnogorska ekonomija ojačala 5,1 odsto, prosječna plata 510 eura

Podijeli

Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu ove godine je iznosila 5,1 odsto.

Direktor Zavoda za statistiku, Gordana Radojević, kazala je da je BDP u periodu od aprila do kraja juna iznosio 947 miliona eura.

“U odnosu na drugi kvartal prošle godine BDP bilježi rast 7,6 odsto nominalno i 5,1 odsto realno. U apsolutnom iznosu stvoreno je dodate vrijednosti više za 66,8 miliona eura”, rekla je Radojević na konferenciji za novinare.

Ona je navela da su pozitivna kretanja BDP-a u drugom kvartalu rezultat povećane proizvodnje u skoro svim privrednim djelatnostima, povećanih investicija u sektoru građevinarstva, kao i pozitivnih kretanja na tržištu rada.

“Najznačajniji rast u drugom kvartalu zabilježen je u sektoru građevinarstva. Mjereno vrijednošću obavljenih građevinskih radova zabilježen je rast od 51,5 odsto. Rast u građevinarstvu iniciran je prije svega izgradnjom autoputa Bar-Boljare”, dodala je Radojević.

Pored građevinarstva značajan rast zabilježile su uslužne djelatnosti, sektori poljoprivrede i šumarstva. Pad proizvodnje u drugom kvartalu zabilježen je u sektoru industrije 8,5 odsto.

“Taj pad je uslovljen nepovoljnim vremenskim prilikama, usljed kojeg je proizvodnja električne energije u drugom kvartalu ove godine bila manja 66,5 odsto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine”, kazala je Radojević.

Prema njenim riječima, posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, vodeća kategorija koja je doprinijela rastu ekonomske aktivnosti je lična potrošnja, koja je u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila realno veća 4,1 odsto.

Radojević je saopštila da je državna potrošnja u drugom kvartalu porasla po realnoj stopi 2,1 odsto.

Prosječna plata 51o eura

Prosječna zarada u drugom kvartalu iznosila je 510 eura i u odnosu na isti kvartal prošle godine, nominalna je veća 4,1 odsto.

Pomoćnik direktora, Branka Šušić Radovanović, rekla je da je Monstat danas objavio i rezultate obračuna godišnjeg BDP-a u skaldu sa propisanom metodologijom ESA 2010.

“BDP u tekućim cijenama za prošlu godinu iznosio je 3,95 milijarde eura, a po stanovniku 6,35 hiljada eura. BDP u stalnim cijenama za prošlu godinu iznosio je 3,76 milijarde eura”, precizirala je Šušić Radovanović.

Stopa nominalnog rasta BDP-a je 8,2 odsto, dok je stopa realnog rasta 2,9 odsto i ukazuje na rast ekonomske aktivnosti Crne Gore u prošloj godini.

“U prošloj godini u odnosu na 2015. stvoreno je više dodate vrijendosti za oko 299 miliona eura. BDP po stanovniku je u prošloj godini viši za 481 eura u odnosu na 2015”, navela je Šušić Radovanović.

Ona je saopštila da je pozitivan uticaj na rast BDP-a zabilježen u skoro svim djelatnostima, a posebno građevinarstvu, snabdijevanju električnom energijom, saobraćaju, trgovini i uslugama pružanja smještaja i ishrane.

Šušić Radovanović je kazala i da je Monstat objavio rezultate obračuna još jednog makroekonoskog pokazatelja – bruto nacionalnog dohotka (BND) za prošlu godinu.

“BND u svom sastavu pored BDP-a obuhvata i dohotke po osnovu rada i kapitala naših rezidenata koji su ostvareni u inostranstvu kao prilive i sve dohotke po osnovu rada i kapitala koji su nerezidenti ostvarili u Crnoj Gori kao odlive”, objasnila je Šušić Radovanović.

BND Crne Gore u prošloj godini iznosio je oko četiri milijarde eura i nominalno je u odnosu na 2015. godinu veći 6,9 odsto.

“BND po stanovniku za prošlu godinu iznosio je 6,44 hiljada eura, što je za oko 416 eura više u odnosu na 2015”, zaključila je Šušić Radovanović.