Sundar Pichai, Pičai, Google, Alphabet
Pičai (YouTube scr)

Tržišna kapitalizacija Alphabeta premašila 2 biliona dolara

Podijeli

Tržišna kapitalizacija Google-ove matične kompanije Alphabet premašila je 2 biliona dolara u petak nakon izvanrednih kvartalnih rezultata koji su nadmašili procjene prihoda i zarade i najave programa gotovinske dividende od 0,20 dolara po dionici.

Upravni odbor je takođe odobrio otkup dionica u iznosu do dodatnih 70 milijardi dolara.

“Naši rezultati u prvom tromjesečju odražavaju snažne performanse segmenata Pretraživanja, YouTubea i Clouda”, rekao je izvršni direktor Sundar Pičai u izjavi u četvrtak.

“Naše liderstvo u istraživanju i infrastrukturi vještačke inteligencije (AI), te naš globalni otisak proizvoda, dobro nas pozicioniraju za sljedeći talas inovacija u segmentu AI”, dodao je.

Tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je 2,15 biliona dolara u ranim poslijepodnevnim trgovanjima u petak. Vrijednost akcija je porasla otprilike 10% tokom sesije.

Prihodi tehnološkog konglomerata su, isključujući troškove akvizicije saobraćaja, porasli 16% u odnosu na isti period prošle godine na 67,59 milijardi dolara, premašivši očekivanja analitičara od 66,07 milijardi dolara, prema podacima Bloomberga. Kompanija je prijavila prilagođenu zaradu po dionici od 1,89 dolara u odnosu na konsenzus procjene od 1,53 dolara.

Što se tiče AI, na Google se naširoko kladilo da će sustići Microsoft, koji je među prvima u svijetu tehnologije požnjeo uzbuđenje oko potrošačkih AI chat robota. Microsoft je investirao u OpenAI, kompaniju koja stoji iza popularnog ChatGPT-a.

Ali čelnici Google-a naglasili su tokom razgovora o zaradi u četvrtak da je kompanija u dobroj poziciji da preuzme liderstvo u AI segmentu i da je posvećena investicijama koje će podstaći razvoj novih modela.

Pičai je rekao da kompanija ima jasne puteve za unovčavanje AI proboja kroz oglašavanje, oblak i pretplate.

On se takođe pohvalio integracijom AI alata u Google pretragu, koja omogućava korisnicima da postavljaju složenija i deskriptivnija pitanja.

Ali kako će AI uticati na Google-ov posao pretraživanja, ostaje nejasno, budući da bi novi interfejsi zasnovani na vještačkoj inteligenciji mogla zamijeniti tradicionalno pretraživanje i promijeniti način na koji korisnici komuniciraju s webom.

Investitori su takođe oprezni u pogledu troškova povezanih sa AI u odnosu na prinos. Alphabetov izvještaj stigao je dan nakon što je njegov rival za oglašavanje i Big Tech konkurent, Meta (krovna kompanija Facebooka), primijetio da troškovi za ovu godinu rastu i da će proći neko vrijeme prije nego što ulaganja u vještačku inteligenciju ostvare značajan prihod. Komentari su pomogli da dionice Mete padnu više od 10%.

Alphabet je prijavio kapitalne izdatke za četvrtinu od 12 milijardi dolara, uglavnom vezane za servere i centre podataka. Finansijski direktor, Rut Porat, rekla je tokom poziva investitorima da će u narednim kvartalima biti zabilježen sličan nivo potrošnje, što odražava povjerenje kompanije u njena ulaganja u vještačku inteligenciju.

Drugo tromjesečje zaredom, prihodi u oblaku su porasli skoro 30% u odnosu na period prethodne godine i premašili su 9 milijardi dolara.

Google radi na traženju dodatnog udjela na tržištu oblaka, gdje je trenutno na trećem mjestu iza Amazona i Microsofta.

Prihodi od reklama, srca Google-ovog poslovanja, porasli su 13%, na 61,66 milijardi dolara.