CRBC odbija saradnju na polju bezbjednosti radnika

Podijeli

Sindikat građevinarstva i industrije građevinskog materijala Crne Gore pokušava da od početka gradnje auto-puta Bar-Boljari uspostavi saradnju sa glavnim izvođačem kineskom kompanijom CRBC na polju bezbjednosti i zdravlja na radu, kazao je predsjednik sindikata Nenad Marković.

Nažalost, kako kaže, pokazalo se da netransparentnost u radu ove multinacionalne kompanije ima epilog koji nije dobar ni za Crnu Goru, a kojoj takođe pripada dio loših referenci.

U četvrtak je na gradilištu auto-puta, prilikom rada u tunelu Klopot, poginuo jedan kineski radnik, a drugi je povrijeđen.

“CRBC je preko Upravljačke jedinice AD „Monteput“ iz Podgorice, odbio potpisivanje Sporazuma o saradnji na polju zaštite na radu , predložen od ovog Sindikata, sa obrazloženjem da oni primjenjuju sve standarde iz oblasti zaštite na radu i da im nije potrebna dodatna mjera ili kontrola rada. Kako i koliko ih primjenjuju vidi se iz nevedenog slučaja – nažalost sa smrtnim ishodom”, smatra Marković, piše CdM.

Zbog toga, Marković još jednom preko medija apeluje na Vladu i Ministarstvo saobraćaja, kao i glavnog izvođača radova da promjene način rada i okrenu se saradnji sa Sindikatom na javan način u interesu prvenstveno radnika za siguran i bezbjedan posao.