Samit100 u Skoplju okuplja više od 150 regionalnih poslovnih lidera i političkih predstavnika

Sa konferencije za medije

Na ovogodišnjoj konferenciji poslovnih lidera Jugoistočne Evrope Samit100, koji se održaava 16. i 17. oktobra u Skoplju, biće prisutno više od 150 poslovnih lidera i najviših političkih predstavnika, koji će tokom dvodnevnog programa diskutovati o zajedničkim potencijalima i mogućnostima regiona.

Predsjednik UO Samita100 i generalni direktor kompanije Alkaloid Živko Muaketov kazao je da konferencija otvara mogućnosti za istinsku povezanost i korišćenje zajedničkog potencijala svih zemalja našeg regiona.

„Samit100 je i sam nastao kao regionalna inicijativa i zato su naši članovi u Upravnog odboru upravo predstavnici privrede iz celog regiona jugoistočne Evrope. Kao predsednik Upravnog odbora, ali i kao direktor kompanije koja regionalno i međunarodno posluje, svestan sam snage i značaja koji daje zajednički nastup i povezanost naših zemalja. Naime, mi smo pojedinačno mala tržišta za svetske okvire, ali objedinjavajući interese i kapacitete u zajednički nastup, možemo itekako biti konkurentni međunarodno i istovremeno skrenuti pažnju globalnog biznisa na investicione potencijale ovog regiona. Kao domaćin ovogodišnjeg Samita100 zaista mi je drago da je ovu energiju prepoznao i veliki broj poslovnih i političkih lidera koje očekujemo u narednim danima u Skoplju“, rekao je Mukaetov na konferenciji za medije.

Ključna reč ovogodišnjeg Samita100 je povezivanje – povezivanje u različitim sferama i na različitim nivoima, saopšteno je novinarima.

Tim povodom, jedan od glavnih govornika u Skoplju biće i evropska komesarka za transport, Violeta Bulc, kojoj će se pridužiti više od 150 predstavnika renomiranih kompanija poput kompanije Hidria, ASA Group, Atlas Grupa, Atlantic, Gorenje, Alkaloid, BMW, Nectar, Delta Holding, Philip Morris, BBI, Uber, Bambi, Imperial Tobacco i mnogih drugih, kao i međunarodnih finansijskih institucija – EBRD, IFC, Svetska banka i mnogi drugi.

„Iz godine u godinu Samit100О napreduje kao inicijativa i dobija nove dimenzije. U Skoplju očekujemo da nastavimo sa nadogradnjom ovog modela i da će Samit100, uz pomoć dobre energije u Skoplju, postati još jača platforma kao i da ćemo konkretizovane ideje po prvi put na Samitu predstaviti premijerima, kako bismo napravili što širi prostor za promociju saradnje u regionu“, istakla je Jelena Radulović, programska direktorka Samita100.

Program Samtia100 biće podijeljen na dva dana. Na dan otvaranja, učesnici će imati prilike da razgovaraju o značaju povezivanja u regionu, razvoju elektrifikacije, slobodnom kretanju robe i usluga i tome kako lokalne ideje mogu dostići globalni uspeh, ali idejama i projektima za unapređenje saradnje unutar SEE regiona i njegovog približavanja Evropskoj uniji kroz Berlinski proces, u čijem cilju je predviđeno i potpisivanje okvirnog sporazuma između Samit100 platforme i Komorskog investicionog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana, institucionalizovanog na nedavno održanom Samitu u Trstu.

Drugog dana učesnici Samita100 biće angažovani na pet kreativnih radionica, na temu energetike, ekonomije znanja, brendiranja proizoda u sektoru hrane i pića, te digitalne agende i turzima. U okviru ovog dana predviđen je politički panel premijera iz regiona, koji će prisutnima dati svoj osvrt na regionalni dogovor za novo doba, u skladu sa sloganom Samita100.

oktobar 10, 2017 at 4:07 pm