Treća faza “1000+ stanova” krajem decembra, prednost građanima sjevera

Podijeli

Treća faza projekta 1000+ počeće krajem ove, odnosno početkom iduće godine, saopštio je generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja Marko Čanović.

“U skladu sa programom rada Vlade i dinamikom pregovora sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB), koji su u završnoj fazi, do kraja ove, odnosno početkom naredne godine će biti objavljeni javni pozivi za banke, građevinske kompanije i fizička lica kao ponuđače stanova, kao i za građane”, rekao je Čanović Pobjedi.

Za ovu fazu projekta, prema njegovim riječima, predviđeno je 20 miliona eura, što podrazumijeva da će još 400 porodičnih domaćinstava tokom naredne godine riješiti stambeno pitanje.

Objasnio je da je treća faza nastavak prethodna dva projekta, koji su realizovani 2010. do 2011. i 2015-2017, u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom Savjeta Evrope.

“U prethodne dvije faze projekta 809 domaćinstva, odnosno 2.149 građana riješili su stambena pitanje”, kazao je Čanović, podsjećajući da se posebna pažnja poklanja osjetljivim socijalnim grupama, licima sa invaliditetom, samohranim roditeljima, mladim bračnim parovima, zaposlenima u javnoj upravi i građanima sa srednjim i nižim primanjima.

“U ovoj fazi projekta fokusiraćemo se na građane iz sjeverne regije, imajući u vidu da ćemo uključiti stanove u starogradnji, jer je ponuda novoizgrađenih na sjeveru limitirana”, precizirao je sagovornik Pobjede.