AmCham: Srbija bi mogla da uradi mnogo više na popravljanju poslovne klime

Podijeli

Srbija je ostvarila veliki napredak u stabilizaciji makroekonomskih indikatora, ali bi mogla da uradi mnogo više na popravljanju poslovne klime.

Predsjednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) i predsjednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović, smatra i da bi Srbija mogla da uradi više i u oštrijoj primjeni reformi.

“Stvari se kreću u dobru pravcu, ali može mnogo više da se uradi, zbog čega je neophodno da budemo mnogo oštriji u primjeni reformi”, izjavio je Petrović na radnom doručku uoči zvaničnog otvaranja 17. Ekonomskog samita Srbije.

Srbija može da se pohvali odličnim rezultatima u domenima fiskalne konsolidacije, čime, kako je dodao, može da se pohvali i Međunarodni monetarni fond, sa kojim bi Srbija, prema stavu AmCham-a, trebalo da sklopi novi kreditni aranžman.

“To je važno i potrebno. Nama je potrebno postavljati ciljeve u nekom vremenskom periodu kako bismo ih ostvarili. Ako stvari zavise samo od nas, plašim se da nam istorija ne ide na ruku”, kazao je Petrović.

On je pozvao Vladu Srbije da ne sluša samo strane investitora, već da počne da osluškuje potrebe domaćih investitora, koji vrijedno i marljivo rade, ali, kako kaže, imaju pregršt problema, ali i da se fokusira na preporuke Fiskalnog savjeta koje se tiču poreza i doprinosa, jer, kako smatra, postoji budžetski prostor za povećanje javnih investicija, ali i da se nešto uradi sa poreskim opterećenjima na plate i zarade.

“Privreda mora mnogo više da se čuje i da se raskrsti sa javnim preuzećima koja ne mogu da funkcionišu. Tu je potrebna politička odluka, jer su ekonomski parametri veoma jasni”, kaže Petrović.

Srbija, kako je dodao, mora da bude mnogo hrabrija u ispunjenju nekih ciljeva, i da, kako je rekao, prije svega pomogne reformu školstva.

“Trebaju nam ljudi koji će dobijati platu od 2.000 ili 3.000 eura, jer će tako mnogo više para ići zajednici”, kazao je Petrović.