Kišno ljeto smanjilo potrošnju piva u Njemačkoj

Podijeli

Kišovito, blago ljeto i odsustvo većih sportskih događanja koje obično prati i veća konzumacija pića pogodilo je potrošnju piva u Njemačkoj u prvih devet mjeseci ove godine a time i prihode pivara, pokazuju podaci statističkog zavoda Destatis.

Pivari su javili o 3,1 postotnom padu prodaje piva u prvih devet ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 72 miliona hektolitara.

Riječ je o Njemcima omiljenom piću za gašenje žeđi, podsjeća AFP a prenosi Hina.

Premda navedene brojke uključuju i bačve, boce i konzerve isporučene ljubiteljima tog pića na inostrana tržišta, smanjena je i domaća potrošnja, skliznuvši u navedenom razdoblju za 2,7 odsto, na 58,9 miliona hektolitara piva.

Konzumacija piva u Njemačkoj godinama se smanjuje, ali ovog su puta ponajprije vremenske prilike razlog smanjenja prihoda pivarske industrije, kazao je Holger Eichele iz Njemačkog pivarskog udruženja za njemačku novinsku agenciju Dpa.

Zemlja u kojoj se stiče dojam da gotovo svako selo i gradski okrug imaju svoje vlastito pivo u 2017. je godini pogođena kišnim i nerijetko blagim ljetom.

No, pivari su optimistični u pogledu ostatka godine, a pouzdaju se “u sunčani ostatak jeseni i solidno poslovanje za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana”, dodao je Eichele.

Loše vrijeme ipak nije odvratilo brojne građane da posjete ovogodišnji Oktoberfest u bavarskoj prijestonici Mihnen. Približno 6,2 miliona posjetitelja popilo je oko 7,5 miliona jednolitarskih čaša piva, što je povećanje od preko 13 odsto u odnosu na 2016. godinu.