Baća Radović pobijedio Žarka Rakčevića i preuzeo fond Trend

Podijeli

Kompanija Zetagradnja, u vlasništvu Blagote Radovića, kupila je na Montenegroburzi 24,85 odsto Zatvorenog investicijskog fonda (ZIF) Trend za oko 4,75 miliona eura i s povezanim osobama stekla dvotrećinsko vlasništvu ili gotovo 70 odsto dionica u tom fondu.

Prosječna vrijednost dionica iznosila je deset centi i porasla je 11,1 posto u odnosu na dan ranije. Time je završena višemjesečna trka Blagote Radovića i Žarka Rakčevića, vlasnika građevinskih kompanija Zetagradnja i Šajo grupa,

Naime, Radović je najviše dionica, oko 23,18 posto, kupio upravo od konkurenta Šajo grupe i s njim povezanih osoba, koji su od februara ove godine uložili milione eura kupujući dionice tog fonda, s ciljem preuzimanja sutomorskog hotela Trend Korali, kojim je u većinskom vlasništvu fonda Trend.

Radović je prvo kupovao dionice od dioničara, američkih investitora, a Rakčević od kompanija bivšeg vlasnika Trenda Mihaila Madžarovića, da bi konačno došlo do preokreta. Rakčević tako nije mogao proširiti poslovanje u turizmu i na Sutomore, ali je prema procjenama brokera kupujući i prodajući dionice ZIF-a Trend na berzi u proteklih osam mjeseci zaradio oko 1,2 miliona eura, pišu Vijesti.

Hotel Korali u Sutomoru nalazi se 30 metara udaljen od mora i ima 325 soba i apartmana sa 686 ležaja.

Najveća borba oko prevlasti u fondu Trend vodila se početkom jula ove godine na skupštini dioničara na kojoj se upravo razmatrala moguća prodaja hotelskog poduzeća Korali. Grupa dioničara okupljena oko Radovića preglasavanjem je uspjela spriječiti usvajanje odluke o prodaji hotela, kao i odluku o raskidu kredita s Erste bankom.

Fond Trend ima oko 7.000 dioničara, a vrijednost dionica je od polovine februara, kada je Rakčević počeo kupovati na berzi, udvostručena.

Dionice Trenda s prometom od 11,49 miliona eura uvjerljivo su najtrgovanije u Crnoj Gori tokom godine.

Kompanija Zetagradnja osnovana je 1998. godine u Podgorici, a na tržištu se pojavljuje kao investitor i izvođač svojih objekata, stanova, hotela, poslovnih prostora, garaža itd.

Kompanija koja zapošljava 50 osoba, uglavnom visoke struke, do danas je izgradila nekoliko hiljada poslovno-stambenih jedinica i drugih građevinskih objekata.