Rusija i Kina najveći kupci zlata

Podijeli

Rusija i Kina postali su najveći kupci zlata u svijetu. Njihove centralne banke gomilaju zlatne rezerve sve bržim tempom, kao da će sjutra biti smak svijeta.

Nakupljanjem zlatnih poluga žele smanjiti zavisnost svojih ekonomija od američkog dolara, u kojem je trenutno pohranjeno oko 60 odsto svih deviznih rezervi u svijetu.

Moskva i Peking vjeruju da će položaj dolara kao glavne svjetske rezervne valute za koju godinu biti definitivno uzdrman, uporedo s razmjernim slabljenjem uloge američke ekonomije. Prije tri decenije udio američke ekonomije u svjetskom iznosio je oko 40 odsto, a danas se spustio ispod 20 odsto, dok mu kineska ekonomija dahće za vratom.

Središte razvoja definitivno se iz Amerike i Evrope preselilo u Aziju, koja je postala najveći ekonomski pogon u svijetu. To znači, prema analitičarima, da će nestati ekonomska podloga koja je SAD-u omogućila dominantnu ulogu u svijetu nakon Drugog svjetskog rata.

Na taj način i dolar će izgubiti na svojoj važnosti u međunarodnim transakcijama i deviznim rezervama, a njegova vrijednost će dugoročno slabiti, pišu ruski mediji a prenosi Novi list, dodajući da je Hrvatska je početkom ovog vijeka imala oko 15,5 tona zlata, ali je Hrvatska narodna banka pod vođstvom guvernera Željka Rohatinskog prodala sve poluge, i to razmjerno jeftino.