Societe Generale razočarao rezultatima

Ilustracija (Foto: Jean-Claude Coutausse/Bloomberg via Getty Images)

Francuska banka Societe Generale u petak je javila o slabijim rezultatima poslovanja u trećem ovogodišnjem kvartalu u poređenju s godinom ranije, navodeći među glavnim razlozima ultra niske kamatne stope i slabiju aktivnost na tržištima.

Neto dobit Grupe u trećem tromjesečju 2017. godine smanjena je za 15,2 odsto u poređenju s godinom ranije, na 932 miliona eura, pokazao je poslovni izvještaj Societe Generalea.

Societe Generale grupa posjeduje i crnogorsku podružnicu koja je, međutim, ostvarila rast poslovnih rezultata u prvih devet mjeseci 2017. godine i to 5,8 odsto odsto na 7,2 miliona eura.

Neto bankovni prihod cijele grupacije je u navedenom razdoblju skliznuo 0,9 odsto, na 5,96 milijardi eura.

U trećoj po veličini francuskoj banci ipak drže da im je poslovanje u osnovi dobro, prenosi Hina.

„Uprkos nepovoljnom finansijskom okruženju Societe Generale je generisao solidne rezultate poslovanja u trećem tromjesečju, najprije zahvaljujući međunarodnom poslovanju s građanima i finansijskim uslugama“, kazao je izvršni direktor SocGena, Frederik Ode.

„Societe Generale spreman je započinjanje nove faze razvoja zahvaljujući povećanoj temeljnoj dobiti u prvih devet mjeseci ove godine, solidnoj kapitalnoj bazi i predanosti saradnika“, dodao je Ode.

U trećem tromjesečju rezervisali su dodatnih 300 miliona eura za troškove dvije sudske parnice u Sjedinjenim Državama vezanih za libijski državni stabilizacioni fond LIA i optužbe za manipulacije referentnim kamatnim stopama poput libora.

„Societe Generale trenutno razgovara s američkim vlastima kako bi riješili ta dva slučaja… Razgovori bi mogli rezultirati sporazumom u idućim sedmicama ili mjesecima“, poručio je izvršni direktor.

Societe Generale ove se godine povukla s hrvatskog tržišta prodavši Splitsku banku mađarskom OTP-u.

novembar 5, 2017 at 3:37 pm