Ofšor kompanije nijesu nelegalne

Podijeli

Ofšor kompanije ponovno su u centru pažnje nakon što su svjetski mediji objavili “Paradise Papers”, 13.4 miliona dokumenata koji otkrivaju da su mnoge poznate osobe otvarale tzv. offshore kompanije u poreskim oazama.

Iako su ofšor kompanije na lošem glasu jer se često koriste za tzv. pranje novca, njihovo posjedovanje i korišćenje je zapravo potpuno legalno, a popularne su jer omogućuju jednostavnije i jeftinije poslovanje.

Osim vrlo niskih poreza koje moraju plaćati ofšor kompanije (u nekim poreskim oazama uopšte nema poreza), postoji cijeli niz drugih prednosti ovakvog tipa poslovanja.

Ofšor kompanije vrlo često nijesu obavezne da vode poslovne knjige, objavljivati finansijske izvještaje, nije potreban (značajniji) osnovni kapital, registracija je jednostavna i jeftina, a sve to pojednostavljuje poslovanje.

Brodari ofšor kompanije koriste 100 godina

Ofšor kompanije posebno su popularne kod međunarodnog poslovanja – pogotovo u trgovini.

Na primjer, ofšor kompanija kupuje proizvode u jednoj državi, a prodaje u drugoj te dobit ostvarenu na taj način akumulira na bankovnom računu u poreskoj oazi.

Često se i intelektualno vlasništvo, poput softwarea, tehnologije ili patenata prebacuje na ofšor kompanije, koje potom mogu prodavati licencne ili prava korištenja, a dobit se akumulira na području s niskim porezima.

Poznato je i korištenje ofšor kompanija u brodarskom sektoru, koje ima tradiciju od gotovo 100 godina.

Zašto nastaju “poreske oaze”?

Postavlja se pitanje koji je interes određenih zemalja da postanu “poreske oaze” i dozvoljavaju registraciju kompanija koje plaćaju niske stope poreza, ili ga uopšte ne plaćaju?

Uglavnom se, kako piše Index, radi o malim zemljama, za koje mali iznosi koje hiljade kompanija plaćaju kod njih – znače puno. Ako svaka od tih kompanija plati naknadu od npr. 100 dolara godišnje, dolazimo do milionskih iznosa koji se slivaju u budžet, a s druge strane državi ne stvaraju nikakve troškove.

Ali, to je samo manji dio koristi jer, osim prihoda državi, stvara se cijela “industrija” koja otvara radna mjesta na poslovima vezanim uz održavanje i registraciju ofšor kompanija.