Uspješna godina za Deutsche Telekom

Deutsche Telekom (DT) je u trećem tromjesečju ostvario prilagođenu neto dobit od 1,2 milijarde eura ili 19,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima Uprava te telekom kompanije podigla je procjenu ovogodišnje zarade, već drugi put ove godine.

Prihodi DT-a porasli su u trećem kvartalu za 0,8 odsto na 18,3 milijardi eura. Istovremeno je prilagođena EBITDA uvećana 3,3 odsto, na 5,7 milijardi eura.

Uprava kompanije podigla je procjenu EBITDA-e za cijelu godinu u raspon od 22,4 do 22,5 milijardi dolara. Početkom godine kompanije je procjenjivala EBITDA-u u visini od 22,2 milijarde eura, a u avgustu je procjenu podigla na 22,3 milijarde.

„DT nastavlja bilježiti snažan rast i zbog toga smo revidirali na više našu procjenu ovogodišnje zarade već drugi put ove godine. To je omogućio uzlet poslovanja u SAD, snažni rezultati u Njemačkoj kao i pozitivni trendovi u našim evropskim podružnicama“, izjavio je Tim Hoettges, izvršni direktor DT-a.

Ipak, neto dobit pala je u trećem tromjesečju za 52 odsto na godišnjem nivou, na 509 milijuna eura, a Uprava navodi da je taj pad posljedica niza posebnih faktora.

Od početka godine do kraja septembra ta najveća evropska telekomunikacijska kompanija investirala je rekordne 9,2 milijarde eura, 12,2 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Samo u trećem kvartalu investicije su porasle 9,6 odsto, premašivši tri milijarde eura. Do kraja godine očekuje se da dostignu 12 milijardi eura.

Crnogorski Telekom je, preko Hrvatskog, u indirektnom vlasništvu Deutsche Telekoma.

novembar 9, 2017 at 9:34 am