Zašto pri kraju mjeseca uvijek ostajemo bez novca

Podijeli

Zašto su ljudi neuspješni u upravljanju ličnim finansijama?

Mnogi od nas muku muče sa finansijama, čak i oni koji zarađuju bolje od drugih – na kraju mjeseca smo uvijek u problemu i, pored pokušaja da nešto „ostavimo sa strane“, to ne uspijevamo.

Zašto je to tako? Da li smo postali ekstremno potrošačko društvo koje nas tjera da stalno trošimo, i onda kada nema realne potrebe za tim? Da li nas više novca zaista tjera i da više trošimo? Zašto lako posežemo za kreditnim karticama i tonemo u minus, iako znamo da nas to skupo košta?

Evo šta nam na to kaže Karolina Herbut, finansijska savjetnica iz Beograda:

“Upravljanje novcem je povezano s upravljanjem željama. Sigurno ste već sami iskusili situaciju ili vidjeli na primjeru neke osobe u okruženju, da kada se ostvare veća primanja, na kraju mjeseca često isto toliko novca (ne) ostane, kao i u ranijem periodu kada su primanja bila manja“.

Nema tog novca koji se ne može lako potrošiti. Često stavljamo naše trenutne želje ispred naših dugoročnih ciljeva. A zašto to radimo?

To je pitanje s kojim se moramo sami suočiti. Da li je to zbog činjenice da se osjećamo neugodno kada imamo novac, da li se bojimo da ćemo taj višak novca trebati podijeliti s ljudima oko sebe, da li se bojimo da će nam neko tražiti pozajmicu ako vidi da imamo novca sa strane?

Ima puno, vrlo često nesvjesnih motiva zašto se ‘oslobađamo’ viška novca ili zašto dovodimo sebe u situaciju da nemamo na kraju mjeseca nešto novca sa strane.

Tako dugo dok ne nađemo svoju mjeru što je za nas „dovoljno“ novca, uvijek će nam novac nedostajati bez obzira koliko ga imali.

Reklame, pritisak društva, naša nemogućnost da se odupremo željama, razna naša uvjerenja i predrasude vezane za novac utiču na to da trošimo i više od naše finansijske mogućnosti i tako ulazimo u dugove.

U mnogim slučajevima dugovanja su nestrpljivost izražena u novcu.

„U okolini imam više takvih primjera pa je npr. moja poznanica pozajmila novac svojoj prijateljici koja je od tog novca otišla na ljetovanje, na koje je ‘morala’ otići. Naravno, poznanica prilikom pozajmljivanja novca nije znala da će taj novac biti potrošen na ljetovanje“, kaže Karolina.

Kako uspješno upravljati novcem?

Treba prvo priznati da niko nije ravnodušan prema novcu te da je upravo novac i želja za njim često uzrok mnogih problema koji nas muče. Mnoge stvari u životu gledamo s aspekta novca i o tome treba razgovarati na vrijeme.
Svi težimo finansijskoj slobodi i ne želimo da robujemo navikama i novcu, ali to se uglavnom završi na riječima. Treba znati kako pametno upravljati novcem da ne bi došli u situaciju da novac upravlja nama i našim životima. Moramo zauzeti stav prema novcu na način koji će nam donijeti da on služi nama a ne mi njemu.

“U tome će nam pomoći prva lekcija, a to je zapisivanje prihoda i rashoda. Tak tada ćemo se u potpunosti suočiti s našim navikama trošenja novca“, kaže Karolina.

Ona će 17. februara 2018. godine u Podgorici održati radionicu „Upravljanje ličnim finansijama – budžetom“, na kojem će učesnici imati prilike da prime sva ona znanja potrebna iz te oblasti. Za više informacija o radionici možete pisati na [email protected].

Karolina kaže da je jako bitno postaviti ciljeve koje želimo ostvariti, jer ti ciljevi su naša pokretačka snaga. Snaga koja stoji iza razloga zašto upravljamo finansijama, zašto štedimo i investiramo. Ciljevi bi trebalo da budu bazirani na našim interesima i vrijednostima i trebaju biti određeni, mjerljivi i dostižni.

Ukoliko dugujete nekome ili neko duguje vama, nije pametno odlagati otplatu i naplatu duga. Treba napraviti mjesečni plan otplate i naplate.

Kada je riječ o usklađivanju prihoda i troškova, cilj je da uvećamo ostatak na kraju mjeseca. To možemo učiniti tako da smanjimo troškove ili uvećamo primanja.

Najveću kontrolu imamo nad troškovima, te prije svake kupovine postavite sebi pitanje: kakav uticaj će ta kupovina imati na vaše finansijsko stanje u budućnosti? Da li vam je predmet kupovine zaista potreban i da li zaista želite kupiti izabrani predmet kupovine?

Kako da na sve ove izazove odgovorite na pravi način, naučite upravo na radionici u februaru.

Za prijavu na radionicu ispunite online prijavu:

[ninja_form id=2]