Kako bitcoin troši više električne energije od 159 zemalja

Podijeli

Ova mapa se ne bavi fenomenom rata vrijednosti bitcoina niti o nadolazećem ratu kriptovaluta koji neki finansijski stručnjaci smatraju neizbjženim, već nam donosi drugačiji pogled na ovaj fenomen koji je od početka godine sa hiljadu narastao na više od 14 hiljada dolara.

Rast vrijednosti bitcoina doveo je do eksponencijalnog povećanja “rudarenja” ove kriptivalute pomoću snage računara, a što je neophodno za održavanje blok-lanca, decentralizovanog sistema šifrovanih zapisa od kojih i zavisi njegova vrijednost.

Prema Bitcoin Energy Consumption indeksu (BECI), koju vodi Digiconomist, svaka pojedina transakcija bitcoina potroši oko 275 kilovat sati električne energije a najnovija procjena bitcoinove ukupne godišnje potrošnje energije je na oko 29,05 teravat sati.

Ta količina utrošene električne energije jednaka je procentu od 0,13 ukupne potrošnje na svijetu, što je više od pojedinačne potrošnje čak 159 država, označenim narandžastom bojom na mapi.

Svaka od ovih “narandžastih” zemalja godišnje potroši električne energije manje nego što to troši jedna virtuelna valuta. Zapravo, da je Bitcoin država, bila bi na 61. mjestu na svjetskoj listi po potrošnji struje.

Evo i mape zemalja (isto narandžaste) u Evropi, koje troše manje struje od rudarenja bitcoina. Tu je, naravno, cijeli naš region:

BECI procjenjuje da rudarenje bitcoina godišnje košta 1,5 milijardi dolara godišnje, ali samo ako uzmemo niže cijene električne energije. Po prosječnoj cijeni u SAD, rudarenje bitcoina godišnje košta više od tri milijarde dolara. Međutim, uzimajući u vidu da je procijenjeni godišnji prihod bitcoina trenutno na oko 7,2 milijarde, taj posao i dalje izgleda prilično profitabilno.

Količina električne energije koju je do sada potrošilo rudarenje bitcoinom već je ogromna, ali i dalje raste. U periodu od 30 dana od oktobra do novembra, potrošnja se povećala za nešto manje od 30 odsto.

Po toj stopi (i uz pretpostavku da neće biti novih kapaciteta za proizvodnju energije), rudarenje bitcoina će zahtijevati svu električnu energiju proizvedenu u SAD do jula 2019. i sve električne energije proizvedene u cijelom svijetu do februara 2020.

Investitor.me/BigThink