Trgovci odlučuju ko će preuzeti teret povećanja PDV-a

Podijeli

Sadašnja opšta stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) u Crnoj Gori važi još samo nekoliko dana – od ponedjeljka, 1. januara, ona će umjesto dosadašnjih 19 odsto iznositi 21 odsto, a osim toga, setom Vladinih mjera, biće povećane akcize na cigarete, alkohol, ugalj te gaziranu vodu koja se zaslađuje.

Povećanje PDV-a uticaće i na cijene goriva, koje će od ponedjeljka biti veće za dva centa.

Građani se pitaju koliko će osim tih usluga, poskupiti proizvodi koje svakodnevno kupuju, prije svega hrana.

Prema analizi Investitora, povećanje opšte stope PDV-a za dva procentna poena direktno bi uticalo na povećanje cijena za oko 1,5 odsto, pod uslovom da cijeli teret trgovci prenesu na potrošače. U  nekoliko trgovaćkih lanaca Investitoru su saopštili da veća stopa PDV-a neće automatski podići cijene svih proizvoda. Posebno ističu da je Vlada zadržala nižu stopu PDV-a od sedam odsto, koja se odnosi, između ostalog, na cijene osnovnih životnih namirnica.

Iz Vlade su ranije objasnili da je povećanje PDV-a i akciza na određene proizvode dio seta mjera fiskalne strategije kojom se namjerava obuzdati veliki javni dug, uzrokovan prije svega zaduženjem za igradnju autoputa.

“Cilj je da javni dug od 2019. uđe u blagi pad i značajno se smanji u 2020. godini na 67 odsto, kao i smanjenje deficita, sa očekivanim suficitom od 4,5 odsto BDP-a u 2020.”, objasnio je ministar finansija Darko Radunović detalje Fisakalne strategije u periodu od 2017. do 2020.

On je, pojašnjavajući da se radi mjerama koje se nalaze i na prihodnoj i na rashodnoj strani, naglasio da je njihov ukupan efekat u neto iznosu od 117 miliona eura, što bi trebalo da rezultira uštedom od 2,1 odsto BDP-a.

“Na prihodnoj strani mi ćemo imati uvećanje u iznosu od 132, 9 miliona eura. Na rashodnoj strani očekujemo uštedu od 41, 5 miliona eura, međutim, zbog obaveza koje imamo za sljedeće tri godine, koje su u iznosu od 57, 4 neto efekat će biti 117 miliona”, objasnio je Radunović.

Radunović je najavio da niža stopa PDV-a neće biti mijenjana i da ona ostaje u istom nivou.

“To je urađeno sa namjerom da sačuvamo standard najugroženijih stanovnika Crne Gore, a takođe i zbog značaja turizma kao nosioca privrednog razvoja”, kazao je Radunović.

Opšta stopa PDV-a od 19 odsto važila je od 1. jula 2013. godine, a prije toga je iznosila 17 odsto.

Gdje će Crna Gora biti sa novom stopom PDV-a u odnosu na region, čitajte u posebnoj priči Investitora:

PDV mapa regiona: Crna Gora u vrhu