Dubinska analiza BH Telecoma i HT Mostara uslov MMF-a za kredit

Podijeli
Vlasti u Federaciji BiH u saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama do početka septembra 2018. godine završiće dubinsku analizu za BH Telecom i HT Mostar, piše Klix.ba.

Jedan od uslova za dobijanje sredstava iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je potpisivanje ugovora s međunarodnim savjetnicima za provođenje operativne i finansijske dubinske analize (due diligence) za BH Telecom i HT Mostar s ciljem restrukturiranja i/ili prodaje dionica.

Vlada FBiH dala je nedavno saglasnost za Dopunsko pismo namjere MMF-u i Indikativni opis projektnih poslova i zadataka za due diligence pregled kompanija BH Telecom i HT Mostar.

Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je izjavio kako definitivno neće biti prodaje BH Telecoma u mandatu aktuelnog saziva Vlade FBiH.

Kako Klix saznaje, međunarodni savjetnici trebalo bi da već početkom iduće godine uđu u BH Telecom i HT Mostar i započnu dubinsku procjenu stanja koja bi u konačnici trebalo da bude završena do početka septembra 2018. godine, što je i dogovoreni rok s MMF-om.

Due diligence finansiraće Delegacija Evropske unije u BiH koja će raspisati međunarodni tender i izabrati najbolju ponudu za konsultantske kuće koje će raditi dubinsku procjenu stanja federalnih telekom operatera.

Riječ je detaljnoj analizi finansijskog i organizacionog stanja telekoma i pronalaženju dijelova kompanija u kojima postoje problemi pri funkcioniranju. Na osnovu analize biće urađene preporuke kako bi se unaprijedilo poslovanje kompanija i njihova profitabilnost te povećala vrijednost.

Finansijska dobit BH Telecoma od 2010. do 2015. gotovo je prepolovljena. Ovaj podatak, kao i drugi koje je prikupio Centar za politike i upravljanje, ukazuju na hitnu potrebu za analizu najvećeg telekom operatora u BiH.

Neto dobit BH Telecoma 2010. godine iznosila je 154,11, a 2015. 80,17 mil KM. Pad dobiti uslovio je i pad vrijednosti dionica sa 17,55 KM 2011. na 16,81 KM po dionici 2016.

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH dao je negativno mišljenje finansijskom izvještaju Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar za 2015. godinu, posebno istaknuvši da je finansijski rezultat HT Mostar precijenjen za 10,8 mil KM.

U 2015. godini HT Mostar iskazao je ukupan prihod od oko 221,65 mil KM, što je u odnosu na plan manje za 1,48 mil KM, a u odnosu na prethodnu godinu za 11 mil KM. Smanjenje ukupnog prihoda posljedica je smanjenja prodaje robe i učinaka na domaćem i inozemnom tržištu. U 2015. iskazana je dobit od 2,16 mil KM i u odnosu na prethodnu godinu manji je za 7,46 mil KM, što je najvećim dijelom posljedica smanjenja prihoda.