Lufthansa favorit za preuzimanje Alitalije

Podijeli

Njemačka aviokompanija Lufthanza favorit je za preuzimanje italijanske Alitalije, koja se nalazi u finansijskim teškoćama, piše italijanski dnevnik Korijere dela Sera.

“Kada je riječ o budućnosti Alitalije, dolazna destinacija je izgleda Njemačka”, piše vodeći italijanski list i dodaje da cifre još nijesu utanačene i da bi ponuda mogla da bude poboljšana.

List, koji ne navodi svoje izvore, piše da Lufthanza želi da preuzme samo dio Alitalije koji se odnosi na letenje i avione, bez sektora održavanja i da zadrži samo 6.000 od 8.000 zaposlenih u dijelu koji je interesuje.

Dva italijanska ministra koja prate ovo pitanje kao i tri stečajna upravnika Alitalije tražili su, međutim, da se prepolovi 2.000 planiranih otpuštanja predviđenih u sektoru letenja.

Korijere dela sera navodi da se pregovori nastavljaju i da se stavovi dvije strane približavaju, dodajući da je cijena koju predlaže Lufthanza takođe problem.

Lufthanza je prvo ponudila 300 miliona eura, ali stečajni upravnici i vlada traže da podigne ponudu na 500 miliona eura, navodi list i ukazuje da se i u ovome dvije strane približavaju.

Upitan o tome na današnjoj konferenciji za štampu, italijanski premijer Paolo Đentiloni nije govorio detaljno o ponudi ali je rekao da obje strane treba da ulože napore i izrazio nadu da će ponude moći da budu poboljšane, i da će zaposleni kao i korisnici pokazati veliki dio odgovornosti.

Britanska niskobudžetna kompanija Izidžet i američki fond “Cerberus Capital Management” takođe su podnijeli ponude za preuzimanje Alitalije, ali Lufthanza izgleda ima rješenje koje daje najbolje garancije kada je riječ o finansijskoj solidnosti.

Korijere navodi da Lufthanza takođe daje najbolje izglede za srednjoročni industrijski razvoj.

Alitalija koja ima oko 11.500 zaposlenih nagomilala je gubitke posljednjih godina naspram konkurencije niskobudžetnih kompanija. Ona je stavljena pod stečajni nadzor 2. maja pošto su zaposleni odbacili plan restrukturiranja koji je predviđao ukidanje 1.700 radnih mjesta. Rok za njeno gašenje određen je za 30. april 2018. godine.

Alitalija je imala 836 miliona eura u kasi krajem novembra, a država joj je dala prelazni zajam od 900 miliona eura.

Njena situacija se poboljšala ali je i dalje nesigurna.