Joković: Akcize na cigarete mogu povećati šverc

Podijeli

Ne očekujem rast sive ekonomije zbog povećanja PDV-a na 21 odsto, ali postoje realni izazovi da se to može desiti zbog veće akcize na cigarete, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave carina Vladan Joković.

– Svako povećanje dažbina nosi određeni rizik rasta sive ekonomije, na šta bitno utiču iznos povećanja, efikasnost sistema naplate, kontrola… Imajući u vidu ustanovljenu metodologiju naplate uvoznog PDV-a kao i pojačane kontrole, očekuje se dalje jačanje fiskalne discipline i adekvatan rast naplate prihoda. Što se tiče akciza na cigarete, imajući u vidu spremnost nadležnih državnih organa kao i do sada postignute rezultate u sankcionisanju neregularnosti i uvođenju fiskalne discipline, očekuje se nastavak trenda dobre naplate – kazao je Joković i dodao da je iskustvo nakon posljednjeg povećanja akcize u avgustu 2017. pozitivno, jer je naplaćeno 22,5 miliona eura, odnosno 14,7 odsto više.

Na pitanje da li je povećan šverc akcizne robe u 2017, Joković je kazao da je Uprava carina oduzela je cigarete u vrijednosti od 4,3 miliona eura i alkoholnih pića 2.656 eura. U 2016. zaplijenjene cigarete su bile vrijedne 526 hiljada eura, a alkoholna pića 27,4 hiljade. Nedozvoljen promet akciznih proizvoda stalan je izazov za sve nadležne institucije. Uprava carina, kroz izvanredne rezultate koje ostvaruje u suzbijanju krijumčarenja akciznih proizvoda, doprinosi uvođenju njihovog prometa u regularne tokove.