Direktorka Facebooka: “Najbolji poslovni savjet koji sam dobila – u 10 riječi”

Podijeli

Najbolje od svega – ove riječi mogu se primijeniti na bilo koju situaciju.

Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) ima veoma impresivnu radnu biografiju. Svjetska banka, „McKinsey & Company“, „U.S. Treasury Department“, Google i na kraju Facebook. Pored toga, ima i svoju fondaciju i radi na tome da osnaži žene, da ih ohrabri da streme ka liderskim pozicijama. Objavila je i knjigu na tu temu „Lean in“, a za naša tržišta izdao ju je “Samizdat” pod nazivom “Korak naprijed“.

Jasno je da zna kako da izgradi karijeru – ali to ne znači da je uvijek bilo lako. Kada je Sandbergovoj ponuđen posao generalne menadžerke u Google, bila je blizu da odbije.

Erik Šmit (Eric Schmidt) joj je dao fenomenalan savjet koji pamti i dan-danas.

„Prestani da budeš idiot. Sve što je bitno jeste napredak.“

Sandberg kaže da je ovo najbolji savjet koji je dobila – dijelom jer je tehnologija industrija napretka, ali i zbog toga što je to prilika i za njen lični napredak: nove vještine, nove veze, nove perspektive…

Kako možete da primijenite ovaj savjet?

Recimo da započnete svoj biznis. Možda nikada nećete napisati savršen biznis plan. Možda nikada nećete naći savršene partnere. Ili savršeno tržište. Ili savršenu lokaciju.

Ali možete da nađete savršeno vrijeme da započnete – jer je to vrijeme sada.

Time što birate da započnete, birate da napredujete. Birate da napredujete iskusniji, vještiji, i povezaniji.

Time što birate da napredujete, vremenom ćete imati sve potrebne vještine, znanje i veze koje su vam potrebne. Uspjeh nikada nije zagarantovan, ali kada ne birate da napredujete, samim tim birate neuspjeh.

Kada god imate izbor, birajte da napredujete.

Tako nećete nikada zažaliti.

Inc.com/BizLife