Euro ojačao prema dolaru nakon Trampovih poruka

Podijeli

Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao više od 0,5 odsto prema dolaru, jer najnovije poruke visokih američkih zvaničnika u kojima zagovaraju slabi dolar i dalje odjekuju na valutnim tržištima.

Eurom se tokom prijepodneva trgovalo po 1,2465 dolara. Time se zadržao nedaleko najviših nivoa od decembra 2014. od 1,2538 dolara, na koje se popeo u četvrtak pod uticajem poruka čelnika Evropske centralne banke (ECB) Marija Dragija, nakon redovne mjesečne sjednice.

Cijena američke valute prema japanskoj ostala je, međutim, više-manje nepromijenjena u poređenju s prethodnim zatvaranjem, na 109,42 jena. Time se zadržala iznad najnižih nivoa u četiri mjeseca od 108,5 jena, na koje je nakratko skliznula u trgovanju u četvrtak.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je okruženju iznosio 88,87 bodova, i drži se iznad najnižih nivoa u tri godine od oko 88,43 boda, na koje je nakratko skliznuo u ranijem trgovanju. Od početka godine oslabio je više od tri posto i na putu je najvećeg mjesečnog gubitka od marta 2016. godine, prenose agencije.

U četvrtak je američki predsjednik Donald Tramp u razgovoru za CNBC u švajcarskom zimovalištu Davosu kazao da bi želio vidjeti snažniji dolar, dodavši da su ranije izjave američkog ministra finansija bile krivo protumačene. Ministar finansija je dan ranije izjavio je da je slabiji dolar dobar za američku trgovinu, nakon čega se dolar našao pod novim pritiscima na slabljenje.

Zbog stabilizacije dolara nakon Trampovih izjava, euro se spustio s novih najviših nivoa u tri godine, a funta s najviših nivoa prema dolaru nakon referenduma u junu 2016. o izlasku zemlje iz Evropske unije. Funta je pritom ojačala 0,4 odsto, na 1,4191 dolara, no drži se znatno ispod najnovijih najviših nivoa od 1.4346 dolara, koje je nakratko dosegnula u četvrtak.

Euro je u četvrtak ojačao nakon što se predsjednik ECB-a, Mario Dragi, suzdržao od ikakvog pokazivanja protivljenja jačanju eura i umjesto toga signalizirao da ekonomski podaci ukazuju na solidan i sveobuhvatan rast. To je podstaklo ulagače da podupru evropsku valutu.

Osvrnuo se i na najnovije jačanje eura prema dolaru, upozorivši da predstavlja izvor neizvjesnosti za izglede inflacije u eurozoni. Poručio je i da bi u ECB-u mogli biti primorani preispitati strategiju budu li izjave američkih zvaničnika o prednostima slabog dolara dovele do promjena u monetarnom okruženju.