Inspekcija: Točimo gorivo uglavnom propisanog kvaliteta

Podijeli

Na crnogorskim benzinskim stanicama se isporučuje gorivo uglavnom propisanog kvaliteta, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove.

Tokom prošle godine Tržišna inspekcijaje donijela jedno rješenje o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva na benzinskoj stanici kompanije Neksan u Nikšiću.

“Imajući u vidu broj uzetih uzoraka i broj uzoraka koji nijesu usaglašeni sa propisanim zahtjevima, može se konstatovati da analizirani uzorci uglavnom ispunjavaju zahtjeve propisane standardima”, kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Tržišna inspekcija vrši kontrolu kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla u skladu sa odredbama Zakona o energetici i Pravilnika o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla. U toku prošle godine nadzorom su bili obuhvaćeni svi privredni subjekti, koji se bave prometom naftnih derivata. Uzorkovanje je izvršeno sa točionih aparata sa 101 benzinske stanice i to eurosupera 95, 98, 100 i eurodizela.

“Ukupno je uzeto 287 uzoraka, a za 286 uzoraka je ovlašćena kuća Institut za transport Intra izdao sertifikat o usaglašenosti sa propisanim zahtjevima”,  kazali su iz inspekcije. Naveli su da je za jedan uzorak ovlašćena kuća dostavila izvještaj o neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima standard, a u cilju otklanjanja utvrđene nepravilnosti, inspektor je donio rješenje o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, uz istovremenu mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja nepravilnosti”, izjavili su predstavnici inspekcije i dodali da su za ovaj prekršaj izdata dva prekršajna naloga i to jedan odgovornom licu od 300 eura i pravnom licu od 3.000 eura.