Beogradska Jugobanka izgubila spor protiv Hrvatske

Podijeli

Visoki trgovački sud potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Zagrebu koji je odbio tužbeni zahtjev beogradske Jugobanke u stečaju da joj Hrvatska zbog nekretnina isplati odštetu od 14,5 miliona eura i kamate.

Pravosnažnom presudom zahtjev Jugobanke da je država obešteti za nekretnine u Hrvatskoj koje je nekada koristila u cjelosti je odbijen kao neosnovan i time je “ovaj parnični postupak pravosnažno završen”, saopštilo je Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH).

Jugobanka je tvrdila da joj pravo na naknadu štete proizlazi iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije, te da u konkretnom slučaju treba primijeniti međunarodni Ugovor o pitanjima sukcesije od 25. maja 2001. godine, koji je po pravnoj snazi iznad zakona i podzakonskih akata.

“Trgovački sud u Zagrebu svojom je presudom odbio zahtjev tužioca i obavezao ga da Republici Hrvatskoj naknadi prouzročeni parnični trošak u iznosu od 40.000 eura”, navodi DORH i dodaje da se sud osvrnuo i na Zakon o potvrđivanju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije.

“Tim Sporazumom ugovorne strane su ustanovile načelo jednake pravne zaštite imovine fizičkih i pravnih lica koja imaju sedište na području druge ugovorne strane, te je taj Sporazum samo osnova za sklapanje daljih sporazuma između ugovornih strana u pogledu ostvarivanja prava na naknadu za uništenu, oštećenu ili nestalu imovinu”, objavio je DORH, prenosi N1.