Tehno Plus gradi malu hidroelektranu na Bukovici

Podijeli

Ministarstvo održivog razvoja izdalo je kolašinskoj kompaniji Power AB Group građevinsku dozvolu za izgradnju male hidroelektrane (mHE) Bukovica, u zahvatu Prostornog plana posebne namjene Bjelasica i Komovi.

Osnivač Power AB je podgorički Tehno Plus, vlasništvo Dragana Andrijaševića.

U rješenju Ministarstva navodi se da radovi na izgradnji prve faze mHE obuhvataju izgradnju objekata vodozahvata, mašinske zgrade i cjevovoda.

Biće izvedeni prema glavnom projektu Milana Jočića i kolašinske firme Potencijal, bjelopoljskih preduzeća Orto projekt, Agora, Unipred, nikšićke kompanije Ground Engineering, podgoričkog preduzeća Geodeting i Liming Project i Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Iz Ministarstva ekonomije Pobjedi je nedavno saopšteno da 12 mHE i vjetroelektrana Krnovo imaju status povlašćenog proizvođača, kao i da će u okviru do sada potpisanih ugovora u narednim godinama izgraditi ukupno 53 mHE.

Ove godine je planirano puštanje u rad četiri mHE.Podaci Crnogorskog operatera tržišta električne energije pokazuju da je povlašćenim proizvođačima lani isplaćeno 4,52 miliona eura podsticaja. Isplata podsticaja počela je 1. maja 2014. godine i do kraja prošle godine po tom je osnovu isplaćeno 7,53 milionaeura.

Iz Ministarstva ekonomije ranije su saopštili da naknada za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije za ovu godinu neće biti povećana, niti će uticati na račun za struju, zato jer je lani naplaćeno više novca, iako male HE nijesu radile zbog suše, a puštanje u promet VE Krnovo je kasnilo skoro pola godine.

Vrijednost naknade je početkom prošle godine povećana sa 0,129 centi po kilovatsatu na 0,473 centa.