Nestlé u ratu sa šest evropskih trgovačkih lanaca zbog cijena

Podijeli

Švajcarska prehrambena kompanija Nestlé usred je “rata” sa šest evropskih trgovačkih lanaca koji bojkotuju njegovu robu tražeći niže cijene.

Međutim, spuštanje cijena u ovom trenutku Nestléu nimalo ne ide u prilog s obzirom na posljednje podatke o prodaji.

Kako piše Reuters, vodeća svjetska prehrambena kompanija prije nedjelju dana sukobila se sa AgeCoreom, ženevskom grupom koja predstavlja šest evropskih maloprodajnih lanaca. Prema podacima s njihove LinkedIn stranice, članovi AgeCorea su njemačka Edeka, francuski Intermarche, Eroski iz Španije, švajcarski Coop, belgijski Colruyt te jtalijanski lanac Conad.

Trgovci su zatražili bolje uslove nabavke, zaprijetivši obustavom narudžbi Nestléove robe. Ove sedmice prijetnja je i realizovana. Tako je Coop objavio da do daljnjeg ne naručuje 150 vrsta Nestléovih proizvoda. Conad je poručio kako su AgeCoreove članice smanjile narudžbine za 20 odsto. Nestlé je pak u srijedu objavio kako žali što kupci u pojedinim evropskim lancima ne mogu kupiti njegovu robu.

Pregovori se nastavljaju u dobroj vjeri, tvrdi švajcarska kompanija i nada se da će uskoro doći do zadovoljavajućeg rješenja.

Bojkot robe došao je u vrlo nezgodnom trenutku za Nestlé s obzirom da su za 2017. objavili najslabiji rast prodaje u posljednjih 20 godina, od tek 0,4 odsto na 89,8 milijardi franaka.

Robert Valdšmidt, analitičar u kompaniji Liberum smatra kako će dvije strane ubrzo doći do kompromisnog rješenja.

No, u slučaju najgoreg scenarijuma – potpunog prestanka naručivanja robe svih AgeCoreovih članica – Nestléova prodaja smanjiće se između dva i tri odsto, procjenjuje Valdšmidt.

Ovaj spor posljednji je u nizu tenzija između trgovaca i dobavljača. Naime, zbog proijenjenih trendova prehrane kompanije nude zdravije, ali i skuplje proizvode. To se ne sviđa trgovcima koji imaju svojih problema s konkurencijom internet prodaje.

Prije godinu dana britanski Tesco prestao je da naručuje dio proizvoda od Heinekena, a u oktobru 2016. taj lanac je prestao od Unilevera naručivati omiljeni britanski namaz.