Nestle prekida proizvodnju KitKata i Nesquicka u Rusiji

Podijeli

Švajcarski Nestle će prestati da proizvodi više robnih marki uključujući KitKat i Nesquik u Rusiji.

Najveća svjetska prehrambena kompanija saopštila je ovo u srijedu, usred pritiska javnosti da zaustavi sve poslove u zemlji dok ruske snage nastavljaju da bombarduju gradove u Ukrajini.

“Dok rat bjesni u Ukrajini, naše aktivnosti u Rusiji biće usmjerene na osiguravanje osnovne hrane, kao što je hrana za odojčad i medicinska/bolnička prehrana”, navela je švajcarska kompanija gotovo mjesec dana nakon što je počeo ruski vojni napad.

“Obustavljamo proizvodnju renomiranih Nestleove robnih marki kao što su KitKat i Nesquik, između ostalih”, naveli su.

Ova odluka dolazi nakon što je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski u subotu prozvao švajcarsku kompaniju zbog ostanka u Rusiji, u video-obraćanju hiljadama demonstranata okupljenim u Bernu, glavnom gradu Švajcarske.

“‘Dobra hrana. Dobar život.’ Ovo je slogan Nestlea – vaše kompanije koja odbija da napusti Rusiju. Čak i sada — kada postoje prijetnje iz Moskve prema drugim evopskim zemljama, ne samo nama. Kad postoji čak i nuklearna ucjena iz Rusije”, rekao je Zelenski.

Nestle, koji je prethodno zaustavio uvoz i izvoz brojnih proizvoda u Rusiju i iz nje, rekao je da ne ostvaruje profit od svojih preostalih aktivnosti u toj zemlji.

“Činjenica da mi, kao i druge prehrambene kompanije, snabdijevamo stanovništvo važnom hranom ne znači da nastavljamo po starom”, rekao je portparol kompanije u izjavi CBS MoneyWatchu.

“Činimo sve što možemo u Ukrajini i susjednim zemljama kako bismo pomogli u ublažavanju ove humanitarne katastrofe”, dodao je on. “I dalje smo jedna od rijetkih aktivnih prehrambenih kompanija u Ukrajini, a ponekad čak uspijevamo da distribuiramo hranu i u Harkovu.”

Nestle je rekao da zapošljava 5.800 ljudi u Ukrajini.

Nestle je jedna od brojnih kompanija koje su obustavile nova ulaganja i oglašavanje u Rusiji, ali koje nastavljaju sa prodajom, prema popisu profesora menadžmenta sa Univerziteta Yale, Džefrija Sonenfelda.

“Oko 30 zapadnih kompanija i dalje se opiru zahtjevima da napuste ili prekinu svoje aktivnosti u Rusiji”, tvrdi Sonenfeld.

S druge strane, na stotine velikih američkih i drugih zapadnih kompanija povukle su se iz Rusije otkako je ta zemlja napala Ukrajinu 24. februara, uključujući Apple, Boeing, Caterpillar, Coca-Cola, Disney, Exxon, Ford, JPMorgan, MasterCard, McDonald’s, Microsoft, Nike, Visa i mnoge druge.