Snouden: Facebook je špijunska kompanija

Podijeli

Bivši saradnik NSA Edvard Snouden ove je subote na Twitteru rekao da je ‘Facebook špijunska kompanija koja prodaje privatne informacije svojih korisnika’.

Snoudenova objava dobila je puno veću pažnju javnosti zahvaljujući skandalu u kojem se pronašao Facebook. Društvena mreža je, podsjetimo se, sarađivala sa privatnom firmom koja je sakupljala i koristila njihove podatke tokom američkih predsjedničkih izbora, prenosi Tportal.

“Kompanije koje zarađuju novac sakupljanjem i prodajom detaljna o privatnim životima pojedinaca nekad su se nazivale ‘kompanijama za nadgledanje”, napisao je Snowden.

– Njihov ribranding u ‘društvenu mrežu’ je najuspješnija obmana od preimenovanja Ministarstva rata u Ministarstvo odbrane’, ocijenio je Snowden.

Brojni prigovori i negativni publicitet stigli su uoči razotkrivanja skandala u kojem je Cambridge Analytica, privatna kompanija koja se bavi analizom podataka te koja je usko sarađivala sa Trampovim izbornim timom, sakupila 50 miliona korisnika na Facebooku bez njihovog znanja.

Facebook je nakon razotkrivanja poništio ovlašćenja Cambridge Analytice izjavivši da ‘za to do nedavno nisu uopšte znali’.

Snoudenu ovaj Facebookov odbrambeni potez nije bio dovoljan. Kao komentar na članak New York Timesa koji govori o skandalu, bivši saradnik NSA naglasio je da za ovo nije kriv Cambridge Analytica, već sam Facebook.

“Facebook zarađuje na taj način da zloupotrebljuje i prodaje intimne detalje privatnih života miliona ljudi. Facebook nijesu žrtve, već počinioci”, smatra Snouden.