Tramp objavio trgovinski rat Kini

Podijeli

Američki predsjednik Donald Tramp pokrenuo je trgovinske mjere protiv Kine, uz obrazloženje da je deficit SAD u trgovini sa Kinom “van kontrole” i da iznosi 504 milijarde dolara, optuživši istovremeno Peking za krađu intelektualne svojine.

“To je najveći deficit koji je imala bilo koja zemlja u istoriji našeg svijeta. To je van kontrole”, rekao je Tramp uoči potpisivanja memoranduma, a prenosi agencija Reuters.

Tramp će uvesti “kaznene mjere” za uvoz robe iz Kine, vrijednosti 50 milijardi dolara, optužujući Kinu za “nelojalnu konkurenciju” i krađu intelektualne svojine, naveli su zvaničnici Bijele kuće.

Jedan od njih je rekao da će, na osnovu procjene štete od takve kineske prakse, cilj biti “oko 50 milijardi dolara za kompenzaciju kineske dobiti koja potiče od nefer trgovinske prakse”.

“Predsjednik će “zadužiti predstavnika Službe za trgovinu da objavi listu proizvoda i taksi koje želi da uvede u roku od 15 dana od potpisivanja memoranduma”, rekao je direktor Ekonomskog savjeta Everet Ajzenštat.