CRBC u Crnoj Gori u boljoj poziciji nego u Hrvatskoj

Podijeli

U drugoj polovini aprila očekuje se potpis ugovora između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcijuma China Road and Bridge Corporation (CRBC) za gradnju mosta Pelješac s pristupnim putevima i u hrvatskoj javnosti već se špekuliše koliko će domaćih firmi i radnika biti angažovano na tom skupom projektu.

Odmah po potpisu ugovora, tvrde sagovornici Jutarnjeg lista, kineski konzorcijum će biti uveden u posao, odnosno, krenuće formiranje gradilišta. No prije toga, moraće se ugovoriti kompanija koja će nadzirati radove za šta je tender u toku i čiji se završetak očekuje ove sedmice.

Nakon što kineska kompanija bude uvedena u posao ne treba očekivati neka spektakularna događanja na samom gradilištu, piše zagrebački dnevnik i dodaje da zbog promjene rastera stubova mosta izvođač prvo mora napraviti projekt za gradnju četiri stuba. Prema navodima u Glavnom projektu za izradu projekta potrebno je obaviti 14 dodatnih ispitnih bušotina dužine 14 do 103 metra. Tako će se definisati tačna dužina pojedinačnih pilota.

Za ova ispitivanja na gradilište će biti postavljena specijalna “bušilica” kojom će se ispitivati podmorsko tlo. Prema procjenama, projekat bi trebalo da bude završen za oko 6 mjeseci. Na samom gradilištu se ne očekuju vidljivi dijelovi mosta barem 10 mjeseci od početka radova.

“Prvi dijelovi mosta iz mora će izaći deset mjeseci nakon početka radova. Za godinu i po biće prvi piloti, dva stuba i rasponska konstrukcija#”, više puta je kazao Marijan Pipenbaher, glavni projektant mosta.

Dok izrađuje projekt može se očekivati da će dva stuba napravljena 2007. godine biti srušena, a na nekoj izdvojenoj lokaciji započeće radovi na čeličnoj konstrukciji. Gdje će se to raditi, stvar je odluke kineskog izvođača. Ovih dana pokrenuta je inicijativa Hrvatske gospodarske komore na okupljanju domaćih građevinskih kompanija i onih iz drugih djelatnosti kako bi zajedno nastupile u pregovorima s Kinezima o dobijanju dijela poslova na gradnji Pelješkog mosta.

Primjer Crne Gore nije relevantan, jer država nije u EU

Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK zadužena za građevinarstvo, saobraćaj i veze tvrdi kako bi udio poslova hrvatskih kompanija mogao biti znatan ako se, uz pomoć Vlade, dobro obave pripremne aktivnosti. Iz HGK čak najavljuju da bi taj udio mogao biti između 30 i 40 odsto, za šta se navodi primjer Crne Gore, gdje CRBC gradi autoput Bar – Boljare, gdje su domaće kompanije dobile 30 odsto poslova.

Međutim, bez obzira na želju domaćih kompanija da učestvuju u projektu gradnje Pelješkog mosta, kineski CRBC nema nikakvu zakonsku ni ugovornu obavezu angažovanja domaćih kompanija. To je stvar njihove poslovne odluke i u krajnjem slučaju dobre volje, a primjer Crne Gore u ovom slučaju nije relevantan. Zakon o javnim nabavkama Hrvatske propisuje da glavni izvođač može angažovati podizvođače za izvođenje najviše do 30 odsto ugovorenih radova, a direktiva Europske komisije utvrđuje da je angažman podizvođača stvar poslovne odluke izvođača u što se Vlada ne smije miješati.

Crnu Goru direktive Evropske komisije ne obavezuju te nije imala ograničenja u ugovaranju postotka udjela domaćih firmi u gradnji. Osim toga, u Crnoj Gori Kinezi i finansiraju gradnju te je taj slučaj neuporediv s Hrvatskom. Stoga je potpuno jasno da ni Vlada ni Hrvatske ceste ne smiju nametati CRBC-u udio domaćih izvođača niti će to biti uređeno ugovorom o gradnji. Prema nekim procjenama, tokom predviđenih tri i po godine gradnje mosta na raznim poslovima bi trebalo biti angažovano oko 1.000 radnika.

Za sada su samo predstavnici Skladgradnje, koja već obavlja radove u Crnoj Gori, priznali kako razgovaraju s CRBC-om oko angažmana na mostu Pelješac. Neslužbeno se govori da postoje i razgovori s Brodosplitom GP Krkom, Pomgradom… No ko će i hoće li biti angažovan na radovima znaće se u sljedećih nekoliko mjeseci, zaključuje Jutarnji list.